Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στην Ανατ. Μεσόγειο και ανακοινώνει πως η Αγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ αναφέρει πως στην Κύπρο τα πλοία της Τουρκίας είναι έτοιμα να πλεύσουν, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν! «Eμείς στην Ανατ. Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητά της και στο ζήτημα των σεισμογραφικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί, μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Ομως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία με νέους της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε σκληρή στάση και στο ζήτημα της Κύπρου. Υποστήριξε πως η Αγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας «δικτάτορα». «Η δήλωση η οποία έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι δείγμα ανάγωγης συμπεριφοράς και αγένειας. Εσύ είσαι διορισμένος, δεν έχεις έρθει σε αυτή τη θέση με τις εκλογές. Για να μπορέσεις να πεις μια τέτοια έκφραση για τον Τ. Ερντογάν, πρώτα πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία σου. Ομως είδαμε ότι εσύ δεν τη γνωρίζεις», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναφέρθηκε και στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, την οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει και επανέλαβε πως σε αυτήν δεν θα ισχύει η Συνθήκη του Μοντρέ. Αυτή η θέση του κ. Ερντογάν ενοχλεί ιδιαίτερα τη Μόσχα. Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας δείχνουν πως παρά τις συνομιλίες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι θέσεις αλλά και η ρητορική της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει η προσπάθεια βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, όμως στο θέμα των ελληνοτουρκικών, η Αγκυρα προσπαθεί να δείξει πως δεν υποχωρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT