Εργασιακά: Ευπρόσδεκτη η αντιπαράθεση από το Μαξίμου

Εργασιακά: Ευπρόσδεκτη η αντιπαράθεση από το Μαξίμου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που ανεβάζει ήδη το πολιτικό θερμόμετρο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που θα επιλέξει να μεταφέρει και πάλι την πολιτική αντιπαράθεση στο πεζοδρόμιο, θα επιβεβαιώσει πως το DNA του κόμματος δεν έχει αλλάξει από το 2012 και μετά και απλώς το μόνο που μπορεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να επιδιώκει την ένταση, από την οποία τροφοδοτείται πολιτικά. Κυβερνητικές πηγές, δε, προσθέτουν πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, με όποιο τρόπο και αν επιχειρήσει να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.   

Θετικές πτυχές

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν μιλούσε για το νομοσχέδιο περί των εργασιακών, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο: «Εξισώνεται επιτέλους», είπε ο πρωθυπουργός, «η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπόλοιπων υπαλλήλων – ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση». Η αναφορά στο Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έγινε τυχαία, δίνοντας ένα επιχείρημα σε βουλευτές και υπουργούς απέναντι στις κατηγορίες για «αντεργατικές προβλέψεις» του νέου νομοσχεδίου. 

Στην ίδια λογική, από την κυβέρνηση προτάσσουν και την πρόταση Χατζηδάκη για 4ήμερη εργασία. Το μοντέλο, ως γνωστόν, προβλέπει 10ωρη εργασία για 4 μέρες και μετά 3 μέρες σερί ρεπό. Στο Μαξίμου θα θέσουν όλα τα όπλα στη συγκεκριμένη μάχη, τα οποία θεωρούν πως είναι πολλά. Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση τονίζουν πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται μετά 40 χρόνια, στη βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων, πολλά ζητήματα για τον Ελληνα εργαζόμενο, ο οποίος πλέον θα προστατεύεται από τις καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή ακόμα και την αδήλωτη εργασία. Η ψηφιακή κάρτα, στην οποία ο εργαζόμενος θα δηλώνει ο ίδιος τις ώρες που δούλεψε, αποτελεί δικλίδα ασφαλείας. 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους, όπως, για παράδειγμα, θέσπιση για πρώτη φορά άδειας μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα. Παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις για κλάδους που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν «αόρατοι», όπως οι εργαζόμενοι σε delivery και κούριερ.  

«Ατυπη» διαβούλευση

Ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκινήσει ήδη μια «άτυπη» διαβούλευση για το νομοσχέδιο έως ότου κατατεθεί επισήμως στη Βουλή, περί τα μέσα Μαΐου. Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στους βουλευτές της Ν.Δ., τους εξέθεσε τα θετικά του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως «μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5νθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης». Το βέβαιο είναι ότι έως τις 15 Μαΐου ο υπουργός είναι «ανοικτός», όπως το θέτει αρμόδια πηγή, σε παρεμβάσεις και βελτιώσεις, όχι όμως σε αλλαγή της γενικής φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, που θεωρεί πως εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT