Οι Ολλανδοί κατέθεσαν πρόταση για τις φρεγάτες

Οι Ολλανδοί κατέθεσαν πρόταση για τις φρεγάτες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη ολλανδική πρόταση για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού παρέδωσε χθες αντιπροσωπεία με επικεφαλής την πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα Στέλλα Ρόνερ. Η ολλανδική πρόταση, από τις πλέον ανταγωνιστικές που έχουν παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου Sigma 11515 και τη χορήγηση τεσσάρων τύπου «Μ» ως ενδιάμεση λύση (δύο από το ολλανδικό και δύο από το βελγικό ναυτικό, εφόσον επιλεγεί η λύση).

Η ελληνική Sigma είναι ελαφρώς μικρότερη από το αρχικό σχέδιο, με υπόσχεση των Ολλανδών για παράδοση της πρώτης σε 2,5 χρόνια από την πιθανή υπογραφή συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε στο ΓΕΝ και μια πρόταση από Ελληνα εκπρόσωπο αμερικανικής εταιρείας (Gibbs and Cox) για τη ναυπήγηση ενός πλοίου με χαρακτηριστικά που ομοιάζουν σε μικρότερη εκδοχή των Αρλεϊ Μπερκ. Η πρόταση δεν είναι ολοκληρωμένη και αποτελεί, προς το παρόν, θεωρητική παρουσίαση κάποιων σχεδίων.

Επίσης, χθες, υπογράφηκε η αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Τη συμφωνία υπέγραψαν, με εξουσιοδότηση από τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, ο γεν. διευθυντής ΓΔΑΕΕ Θ. Λάγιος και ο διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπ. Αμυνας του Ισραήλ (SIBAT) Γιαΐρ Κουλάς. Βάσει της συμφωνίας, η ELBIT θα προμηθεύσει το κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT