Στον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν σε δια ζώσης λειτουργία τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια από τις 10 Μαΐου αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς. Σημείωσε, δε, ότι έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί με εμβόλια τα οποία δεν είχαν διατεθεί, ενώ από χθες, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κλείσουν ραντεβού.
Για το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων, στάθηκε στη διενέργεια των self-tests, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 1.700, ασυμπτωματικοί ως επί το πλείστον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό στα λύκεια έμαθαν χάρη σε αυτά ότι είναι φορείς του ιού και παρέμειναν στα σπίτια τους, βάζοντας φρένο στη διασπορά.
Σημειώνεται ότι στα δημοτικά και τα γυμνάσια θα τηρούνται μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν και στα λύκεια, όπως αερισμός των χώρων, χρήση αντισηπτικών και τήρηση αποστάσεων, μεταξύ άλλων. Όπως είχε δηλώσει το πρωί η κ. Κεραμέως, η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις τους θα γίνεται με δωρεάν self-test δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.
Ως προς τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η επιτροπή ειδικών είχε εισηγηθεί το εαρινό εξάμηνο να γίνει εξ αποστάσεως. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, είναι να δοθεί η δυνατότητα επιλογής ως προς τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια: είτε να γίνουν δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το ζήτημα στην επιτροπή.
Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε το πρωί ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 15 του μήνα για τα επαγγελματικά.
Όπως είχε προαναγγελθεί, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως φέτος, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Αυτό γίνεται, όπως εξήγησε, για δύο λόγους. «Πρώτον, γιατί αφουγκραζόμαστε τη γενικευμένη πίεση της φετινής χρονιάς και δεύτερον για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης εμβάθυνση της ύλης».