Τα επτά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τη ΔΕΘ

Τα επτά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τη ΔΕΘ

Περιοδείες σε «προεκλογικούς ρυθμούς» στην Ελλάδα και ταξίδια στο εξωτερικό ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η πανδημία, που είναι ο μεγάλος game changer στο παγκόσμιο σκηνικό, έχει ήδη αφήσει τα αποτυπώματά της και στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς του συνεργάτες σχεδιάζει, με ορίζοντα τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ με εξωστρεφείς κινήσεις και βασικό στόχο τη δημοσκοπική ανάσα προς το τέλος του καλοκαιριού.

Εργασιακά

«Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα την ακολουθούν μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν», ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα στην «Κ», επιβεβαιώνοντας πως αυτό που άρχισε με την κινητοποίηση της 6ης Μαΐου αποτελεί όντως τη «μητέρα των μαχών» για την Κουμουνδούρου. Πιστεύουν πως ό,τι προωθεί το Μαξίμου αποτελεί συνέχεια της εποχής των μνημονίων και εκτιμούν ότι την καταστρατήγηση του οκταώρου και των απλήρωτων υπερωριών δεν θα μπορέσουν να τις υπερασπιστούν ούτε οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Από αυτή τη σύγκρουση θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν τους απαραίτητους δεσμούς και με το συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκοντας μια αναδιάταξη του χώρου.

Νέες εκδηλώσεις

Μετά την «αμερικανικού τύπου» παρουσίαση του νέου ΕΣΥ και του οικονομικού προγράμματος, θα ακολουθήσουν ακόμα δύο εκδηλώσεις, στα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο αντιστοίχως. Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά θα είναι το «όπλο» του κόμματος για να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. Υπό τον Αλέξη Τσίπρα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει και το πλάνο του για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Κουμουνδούρου η οικονομική ενίσχυση των κρατών δεν πρέπει να ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη πολιτική επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αρχίσει διάλογος με παραγωγικούς φορείς και επιστημονικά επιμελητήρια για την ενίσχυσή τους. Προτείνουν στο χρηματοδοτικό πεδίο, η Αναπτυξιακή Τράπεζα να λειτουργήσει ως βασικός μοχλός στήριξης κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επικοινωνία προγράμματος

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν όχι μόνο να κάνουν ευρέως γνωστό το πρόγραμμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και να αναδείξουν μέσα από την περιπέτεια του κορωνοϊού την ιδεολογική αποστροφή της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, προς οτιδήποτε δημόσιο. Αυτή την οδηγία έχουν λάβει τα στελέχη ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το μακρύτερο και αναποτελεσματικότερο lockdown στην Ευρώπη έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην ελληνική οικονομία και για αυτό ο κ. Τσίπρας με ένα νέο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα θα μιλήσει μέσα στο καλοκαίρι για την ανάγκη άμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων και στήριξης των εργαζομένων. Ανάλογα βαρύ θα είναι το πρόγραμμα όλων των στελεχών. «Το σκηνικό θα θυμίσει αρκετά εκλογές», εκτιμούσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Επαφές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μέσα στον Ιούνιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ύστερα από τον περυσινό Φεβρουάριο που είχε βρεθεί στο Παρίσι. Μετά και την παρέμβασή του στους Σοσιαλιστές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις επαφές τόσο με την Ευρωπαϊκή Αριστερά όσο και με τους Πράσινους με βασικό στόχο τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ που θα βρεθεί στην Αθήνα. Αν και δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία και από την Κουμουνδούρου καρφώνουν την κυβέρνηση για εσκεμμένη καθυστέρηση, «σταθμό» θεωρούν την ψήφιση των τριών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κλιμακώσουν την επίθεση προς το Μαξίμου για τη στάση που είχε τηρήσει η Ν.Δ. κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαχωριστική γραμμή

Από εδώ και εμπρός ο βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να θέσει τη διαχωριστική γραμμή, πάνω στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να τοποθετηθούν. Ο επαναπατρισμός κεντρώων με αντιδεξιά αισθήματα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη μεσαία τάξη, αλλά και η ισχυροποίηση των δεσμών με τη νεολαία αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας. Το δίλημμα της πολιτικής αλλαγής θα μπει επιτακτικά, προκειμένου οι ψηφοφόροι να επιλέξουν «είτε μια προοδευτική διακυβέρνηση είτε μια πολιτική υπέρ των λίγων και των συμφερόντων», όπως τονίζουν. Υπό τον Μιχάλη Καλογήρου συνεχίζεται η αναζήτηση νέων προσωπικοτήτων που θα βγουν μπροστά το επόμενο διάστημα και θα ενισχύσουν το προφίλ του κόμματος.

Εθνικά θέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κλιμακώσει την κριτική του απέναντι στην έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα. Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων στελεχών εστιάζονται στο γεγονός ότι η παρέμβαση του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα συνδυάστηκε με μια στρατηγική αποφυγής του ουσιαστικού διαλόγου για τη Χάγη, το Κυπριακό, τα ΜΟΕ, τα ευρωτουρκικά και το προσφυγικό αφήνοντας, όπως υποστηρίζουν, την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Τουρκία. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως «αντί η θετική στάση Μπάιντεν και η ανάγκη της Τουρκίας να καθίσει στο τραπέζι αυτήν την περίοδο, να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας στον διάλογο, αξιοποιούνται για να αποφευχθεί ο διάλογος με τη λογικής πως “τώρα έχουμε τις πλάτες του νέου προέδρου των ΗΠΑ”». Από την αξιωματική αντιπολίτευση ασκείται επίσης κριτική πως η Ελλάδα βυθίζεται σε λογικές «αξόνων» και υπερκοστολογημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων («Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, Κέντρο Εκπαίδευσης Ισραηλινών στην Καλαμάτα).

Συνέδριο

Η εσωκομματική ηρεμία που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα αποτελεί το ζητούμενο για τον τέως πρωθυπουργό. Ηδη, στο κόμμα ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές πως σύντομα θα πρέπει να παρθεί η απόφαση το συνέδριο να πραγματοποιηθεί με ένα μεικτό σύστημα: Ψηφιακά και με φυσική παρουσία. Κομβικής σημασία θα είναι η πραγματοποίηση μέσα στον Ιούνιο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της κοινοβουλευτικής ομάδας, της ευρωομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (Σώμα περίπου 1.500-2.000 ατόμων).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT