Εύσημα Σάντσεθ στον Μητσοτάκη για τις πατέντες εμβολίων

Εύσημα Σάντσεθ στον Μητσοτάκη για τις πατέντες εμβολίων

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εύσημά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, αναφορικά με τη στάση του υπέρ της άρσης πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Κατά τη συζήτηση που είχαν με τον δημοσιογράφο του Politico, Φλόριαν Εντερ, στο πλαίσιο των εργασίων του Delphi Economic Forum, ο κύριος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη», πρόσθεσε.

Εύσημα Σάντσεθ στον Μητσοτάκη για τις πατέντες εμβολίων-1

Από πλευράς του, ο Ισπανός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους πολιτικούς που υποστήριξαν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό.

«Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και τη δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων», επεσήμανε.

«Τον προηγούμενο χρόνο συνομολογήσαμε πως θα νιώσουμε μεγάλο οικονομικό πόνο για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Τώρα πλέον έχουμε το εμβόλιο και μπορούμε να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «πλέον αυτοί οι περιορισμοί δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Σε όλους όσοι μας κατηγορούν ότι εφαρμόσαμε υπερβολικούς περιορισμούς, απαντούμε πως δεν θα είχαν αντέξει τα Συστήματα Υγείας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σάντσεθ αναφέρθηκε στη «μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας», που «είναι η ενίσχυση της νέας γενιάς και των γυναικών στη μετα-πανδημική εποχή». «Οφείλουμε να αυξήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στο Σύστημα Υγείας, ο Ισπανός πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι όχι μόνο η ταχεία ανάπτυξη αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε εξηγώντας «Θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε πολύ στέρεα κοινωνικά θεμέλια και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, αλλά και στον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό της Οικονομίας».

«Για μένα το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι συμβαδίζει με τις δικές μας στρατηγικές προτεραιότητες», «από εμάς εξαρτάται πως οι πόροι θα δαπανηθούν και θα επενδυθούν στους στόχους που έχουμε θέσει» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης⇒ Τρία κίνητρα για να γίνουν μεγαλύτερες οι επιχειρήσεις

Μάλιστα, ανέφερε ότι «το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης είναι πολύ καλό» και πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παράδοση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε.

Επίσης έκανε λόγο για «τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής» που «μετατοπίστηκαν όταν η Άγκέλα Μέρκελ αποφάσισε να προσχωρήσει στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς εμβολίων». «Πολύ έμπειρη πολίτικος με τη δυνατότητα να επιτυγχάνει συμβιβασμούς και είναι Ευρωπαία στην καρδιά της», συμπλήρωσε.

«Η Άγκελα Μερκελ και το αποτύπωμα της θα διαρκέσουν στην ιστορία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό όραμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ. Σημειώσε δε πως ο ίδιος έχει «μία πολύ εποικοδομητική σχέση με την Μέρκελ».

Εύσημα Σάντσεθ στον Μητσοτάκη για τις πατέντες εμβολίων-2

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υποδεχθεί τον Ισπανό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το πράσινο πιστοποιητικό, την επόμενη ημέρα από την πανδημία, αλλά και τη στάση της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης⇒ Μητσοτάκης: Πολύ σημαντική η προώθηση του «πράσινου» πιστοποιητικού

Αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, «Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη. Με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ, ήμασταν από τους πρώτους που προτείναμε το τολμηρό βήμα πριν από 15 μήνες και σήμερα οι χώρες μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκούμε ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Η χώρα μας κάνει ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρά. Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως δείχνει και η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών. Κοινό είναι το ενδιαφέρον και για τον κοινωνικό πυλώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT