Αποστάσεις από το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια πήρε η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. Η ίδια μάλιστα, μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη, έχει καταθέσει τροπολογίες για αλλαγές στο νομοθέτημα.
Απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «σε τελευταία ανάλυση είναι ηθικό κ. υπουργέ», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί ένας νόμος να ορίζει το συμφέρον του παιδιού καθοδηγώντας τον δικαστή».
«Δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο εάν δεν διαγραφεί η λέξη «εξίσου» από την διάταξη που ορίζει πως γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου, όπως επίσης και αν δεν αλλάξει η υποχρεωτικότητα στον χρόνο (1/3) που μπορεί να περνά το παιδί με τον γονιό με τον οποίο δεν διαμένει», είπε.
Και πρόσθεσε: «Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει την βούληση του νομοθέτη. Οι δικές μου θέσεις και προτάσεις ήταν καθαρές αλλά δεν εισακούστηκαν. Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού αλλά παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι οι προτάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Οι προτάσεις μας κύριε υπουργέ προέρχονται από την κοινή λογική. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους».
«Το νομοσχέδιο εστιάζει στο συμφέρον των γονέων και όχι στα δικαιώματα των παιδιών. Είμαι κατά της υποχρεωτικότητας και των οριζόντων κριτηρίων. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δυο γονείς. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει οριζόντια και άκαμπτη λύση. Την καθημερινότητα πρέπει να την διαχειρίζεται όποιος έχει την επιμέλεια. Το “εξίσου” υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή», συμπλήρωσε.
«Το ζήτημα που πραγματεύεται σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό επιστημονικό και ηθικό. Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ταιριάζουν με αυτά τα δεδομένα. Καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αν νομίζετε κ. υπουργέ ότι κάνουμε αντιπολίτευση δεν απορείτε που τις ίδιες με εμάς παρατηρήσεις κάνουν και οι επιστημονικοί φορείς και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής; Αντιπολίτευση κάνουν και αυτοί;», ανέφερε.
Όλγα Κεφαλογιάννη
Νομικές αστοχίες, ανέφικτες πρακτικά προβλέψεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και δικαστικές προσφυγές, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επέμεινε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι μια δύναμη φιλελεύθερη, δύναμη προόδου και μεταρρυθμίσεων. Που ξέρει να σέβεται αξίες, που γνωρίζει να ακούει, να συνθέτει, να ενώνει. Γι΄αυτό και μπορεί να επιτυγχάνει μεγάλες πλειοψηφίες. Να κυβερνάει για το καλό του τόπου, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού, όπως ακριβώς συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη. [Διαβάστε]