Συνεπιμέλεια παιδιών: Διαφωνίες και εντάσεις

Συνεπιμέλεια παιδιών: Διαφωνίες και εντάσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω μεγάλων εντάσεων, οι οποίες «χρωματίζονται» και από τις ηχηρές διαφοροποιήσεις ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με διατάξεις για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, με αιχμή όσα προβλέπονται για τη συνεπιμέλεια.

Από τη «γαλάζια» πλειοψηφία, οι κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη επέμειναν και χθες στις διαφωνίες τους επί των επίμαχων διατάξεων, ενώ και ο Μ. Βολουδάκης, επίσης βουλευτής της πλειοψηφίας, εξέφρασε διαφωνίες. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που με ποικίλα επιχειρήματα τάσσονται κατά του νομοσχεδίου, ανέδειξαν τις «γαλάζιες» διαφωνίες, ανεβάζοντας τους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση. Στον αντίποδα, κυβερνητικοί βουλευτές όπως οι Θ. Πλεύρης και Γ. Λοβέρδος υποστήριξαν, χειροκροτούμενοι και από τον κ. Τσιάρα, ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις συνιστούν επιβεβαίωση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ν.Δ.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στο να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου, ώστε να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιρρήσεις, ή, αν δεν υπάρξουν τέτοιες αλλαγές, πόσες θα είναι οι «διαρροές» εκ των 158 βουλευτών που διαθέτει η κυβερνώσα πλειοψηφία. 

Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε κάποιες αλλαγές σε μια προσπάθεια να πειστούν οι διαφωνούντες, με τον κ. Χ. Καστανίδη από το ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά να σχολιάζει ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση και να ζητάει περισσότερες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσιάρας επικαλέστηκε για τις αλλαγές τις παρατηρήσεις που είχε κάνει με την έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Η κ. Γιαννάκου ήταν χθες σαφής, πάντως, ότι αν δεν ανταποκριθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στις προτάσεις που από κοινού με την κ. Κεφαλογιάννη είχε κάνει επί συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσω σειράς τροπολογιών, η ίδια δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. 

Στην τοποθέτησή της, επιπροσθέτως, η κ. Γιαννάκου άσκησε προσωπική κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, διότι ο κ. Τσιάρας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του είχε δηλώσει πως οι διαφωνίες και από το εσωτερικό του κόμματος οφείλονται σε προσωπικά βιώματα. «Οι προτάσεις μας, κ. υπουργέ, προέρχονται από την κοινή λογική. Ως παλαιό μέλος της Ν.Δ. έχω εκπλαγεί διότι μέσα στον ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους», πρόσθεσε η κ. Γιαννάκου, στο τέλος της παρέμβασης της οποίας καταγράφηκαν χειροκροτήματα από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κ. Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλλει ως δικές της αντιστάσεις», είχε πει νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη επανέλαβε την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο διχάζει και δεν συνιστά μεταρρύθμιση. «Ο γνώμονας πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού και όχι του γονέα. Ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου αλλοιώνεται», είπε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει: «Προσωπικά έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως η συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών, όχι από προσωπικά βιώματα, αλλά από το ήθος που μας επιβάλλει να μιλάμε πολιτικά και όχι προσωπικά και από τις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης».

Χθες, παρέμβαση στη συνεδρίαση εκ των πολιτικών αρχηγών έκανε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, με τις πληροφορίες αργά το απόγευμα στο Περιστύλιο να κάνουν λόγο για τοποθετήσεις σήμερα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT