Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω».

«Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», πρόσθεσε, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης⇒ Το 46% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, που ενδεχομένως να χρειασθούν 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι διαθέσιμες, ενώ η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023.

«Σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», είπε. Αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμών στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε πως «είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβολίου εγκρίνονται».

«Στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο», ανέφερε και συνέχισε «Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους. Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία».

Το πιστοποιητικό είναι εργαλείο διευκόλυνσης

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποίηση από την αποδοχή της πρότασής του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid και εξέφρασε την προσδοκία να τεθεί αυτό σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

«Είναι σημαντικό για τις χώρες του Νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων”».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει και το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Διαβάστε επίσης⇒ Η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες.

«Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες», ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», συμπλήρωσε.

Ως προς την κατάσταση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Ε.Ε. υπάρχει γενική ικανοποίηση ότι πάει καλύτερα. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι οι επιστήμονες αναφέρουν για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων, δήλωσε «Έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Διαβάστε επίσης⇒ Οι ηλικιακές ομάδες που οδηγούν την κούρσα του εμβολιασμού

Επίσης, είπε ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες και διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει εάν δεν εμβολιαστεί.

«Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά. 

Η απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας δεν είναι ανεκτή

Αναφερόμενος στο θέμα της Λευκορωσίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η Ε.Ε. κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης.

«Εμείς παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά ξεκάθαρα την απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και την εξέταση επιπλέον κυρώσεων.

«Συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και της απαγόρευσης εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αεροσκαφών από τη Λευκορωσία. Αυτή η πράξη συνιστά ουσιαστικά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός Ε.Ε. Το καθεστώς της Λευκορωσίας έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης⇒ Το αεροπορικό «μποτιλιάρισμα» πάνω από τη Λευκορωσία

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας. «Δεν έχω καμία εκτίμηση ή πληροφορία για οποιαδήποτε εμπλοκή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair ότι υπήρχαν πράκτορες μέσα στην πτήση , ο πρωθυπουργός απάντησε «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής».

Και πρόσθεσε, «Αυτές είναι φήμες παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πράκτορες ή παραπράκτορες».

«Έχω όλη την καλή διάθεση να συναντήσω τον Τσαβούσογλου»

Κληθείς να σχολιάσει τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «κλείδωσε» το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και για συνάντηση που θα έχει ο ίδιος μαζί του στα Χανιά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα. Δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση. Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τον Νίκο Δένδια. Εγώ θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο για άλλο λόγο. Για το μνημόσυνο του πατέρα μου και για μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και με τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του ΒΟΑΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός έθιξε το ζήτημα της μετανάστευσης και πάλι. «Είναι ζήτημα που μονίμως μας αφορά. Συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Μετά και από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία είμαστε όλοι εγρήγορση, ειδικά όταν έχουμε κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές», συμπλήρωσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT