Το δίμηνο των «καυτών» μεταρρυθμίσεων

Το δίμηνο των «καυτών» μεταρρυθμίσεων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να φέρει το επόμενο δίμηνο στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, η οποία έμεινε πιο πίσω λόγω πανδημίας, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εισάγοντας στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και ανεβάζοντας παράλληλα το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς τα σχέδια νόμου που προγραμματίζονται είναι βέβαιο πως θα φέρουν μαζί και σφοδρή πολιτική σύγκρουση.  

Η επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα βγάζει από το συρτάρι μια σειρά νομοσχεδίων με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Η αρχή έγινε χθες, καθώς κατατέθηκε το πρώτο κομβικό νομοσχέδιο, το εργασιακό, το οποίο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στις επιτροπές και τη μεθεπόμενη να συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υποχωρεί έναντι των σφοδρών αντιδράσεων, αλλά περνά στην αντεπίθεση.

Στο Μαξίμου μάλιστα εντάσσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ένα ευρύτερο παζλ που διαμορφώνεται, κάνοντας λόγο για σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων. «Από τη μια, η συντήρηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα και από την άλλη, οι προοδευτικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να εκσυγχρονίσουν παλαιά πλαίσια, όπως το εργασιακό που ισχύει από τη δεκαετία του 1980», σχολιάζει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκυρία επιλέγει να δίνει «μάχες οπισθοφυλακής και γίνεται ουρά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ». Ενδεικτικό πάντως των όσων θα δούμε από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του εργασιακού δεν είναι μόνο οι πορείες που ετοιμάζονται από την Αριστερά, αλλά και η πληροφορία πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κωστή Χατζηδάκη.  

Ο «κουμπαράς» των νέων

Από τη στιγμή που έως τις 18 Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί το εργασιακό, σειρά παίρνουν δύο ακόμα εμβληματικά νομοσχέδια: ένα επίσης του Εργασίας και ένα του Παιδείας. Ο Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, περί τα τέλη Ιουνίου, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς ο κάθε νέος ασφαλιζόμενος θα μπορεί να δημιουργήσει έναν «ατομικό κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Το ν/σ θα περιλαμβάνει ακόμα τη λειτουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τη διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και προβλέπεται να εισέλθει στη Βουλή έως τα μέσα Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την 6η Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει για ολιγοήμερες διακοπές. Το ίδιο διάστημα, μέσα προς τέλη Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που επίσης αποτελεί βαθιά διαιρετική τομή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να φέρει νέα πολιτική σύγκρουση.

Νωρίτερα, χωρίς πάντως να εντάσσεται στην ίδια μεταρρυθμιστική ατζέντα, αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκ της φύσεώς τους αποτελούν ένα «αγκάθι» για τη Ν.Δ. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, πάντως, είναι να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα στη Βουλή, ώστε να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια ελιγμού με πρόσχημα τη διαδικασία. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει γοργά ακόμα και εν μέσω θέρους και να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας μετά την πανδημία. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου θεωρούν πως τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έρθουν από τον Ιούλιο θα επιτείνουν την αίσθηση πως περνάμε σε μια νέα φάση, όπου οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα θα είναι σε πρώτο πλάνο, ώστε η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο να γίνει από την καλύτερη δυνατή βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT