Aνεβαίνει το θερμόμετρο στη Βουλή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να δώσει μάχη, μόνη εναντίον όλων εντός και εκτός της Βουλής από σήμερα, εμφανίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που εισάγεται προς επεξεργασία το μεσημέρι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το επίμαχο νομοσχέδιο, που για την πλειοψηφία συνιστά «σημαντική μεταρρύθμιση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναμένεται να πυροδοτήσει σκληρές μάχες στο Κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη δείχνουν να προετοιμάζονται για πολεμική κριτική, δηλώνοντας παράλληλα ότι στηρίζουν και τις σχεδιαζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, στηρίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν μια καλύτερη μέρα για όλους τους Ελληνες. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και οι θεσμοί προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιούν ότι η επιστροφή στο μέλλον έχει ξεκινήσει. Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και των εργαζομένων, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας», τόνισε χθες η κ. Πελώνη, ενόψει ακριβώς της έναρξης, σήμερα, της κρίσιμης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα, υπογράμμισε: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζομένους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο». Πέραν τούτων, η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε και πως το νομοθέτημα «αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

Σε ερώτηση ειδικότερα για την καταγγελία εκ μέρους των συνδικάτων ότι με τις προβλέψεις του το νομοσχέδιο καταστρατηγεί –«βάζει στο γύψο», ελέχθη χαρακτηριστικά– το δικαίωμα στην απεργία, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Δεν μπαίνει στον “γύψο” κανένα δικαίωμα. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα στον συνδικαλισμό. Σεβαστό, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μη γίνεται όμηρος αυθαιρεσιών και καταχρήσεων. Αυτά λοιπόν τα φαινόμενα αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, ακολουθώντας και βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Η διευθέτηση

Σχετικά με άλλες διατάξεις που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και ειδικότερα εκείνες οι οποίες αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του («Κ»), μεταξύ άλλων, επισήμανε πως αυτή η διευθέτηση «δεν αποτελεί νεοπαγή πολιτική, αφού ισχύει ήδη από το 1990 ως θεσμός και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εισφορά του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι, εφόσον δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση θα μπορεί να γίνεται και σε ατομικό επίπεδο, ώστε ο εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, να διευκολύνεται στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Μόνο με δική του πρωτοβουλία και συναίνεση ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει τη διευθέτηση του εργασιακού χρόνου – ο εργοδότης δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς», πρόσθεσε.

Το ΚΙΝΑΛ

Ενδεικτικά του κλίματος που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή και αμέσως μετά στην Ολομέλεια, ως τη στιγμή της ψήφισής του, είναι –μεταξύ άλλων και πέραν των γνωστών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ– όσα υπογραμμίζονται από πλευράς του ΚΙΝΑΛ, του κόμματος που χθες ψήφισε με τη Ν.Δ. επί της αρχής το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο: «Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Στηρίζει τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων, εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζομένους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του νόμου. Σπάζει τη “σιωπή των αμνών” που επιχειρούν να επιβάλουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης» σημειώνεται από το κόμμα του οποίου ηγείται η κ. Φώφη Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT