Εργασιακά: Κορύφωση της αντιπαράθεσης για τις αλλαγές

Εργασιακά: Κορύφωση της αντιπαράθεσης για τις αλλαγές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με τη σκέψη σε πιθανολογούμενο, αύριο, συγκρουσιακό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πολιτικό προσωπικό έχει από χθες ριχτεί στην κοινοβουλευτική μάχη επί του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η μαραθώνιας διάρκειας αυτή μάχη, στην οποία δήλωσαν πως θέλουν να συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους περισσότεροι από 200 βουλευτές, κατέδειξε από την πρώτη στιγμή χθες το πρωί, αφενός –και όπως αναμενόταν– την ευρεία μετωπική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφετέρου, όμως, ανέδειξε το βάθος των ρηγμάτων ειδικά στους κόλπους της ευρύτερης κεντροαριστεράς, η ύπαρξη των οποίων δεν εξυπηρετεί, όπως σχολιάζεται, το κεντρικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός «προοδευτικού μετώπου» κατά της κυβέρνησης.

Οι επιθετικές προς την κυβερνώσα πλειοψηφία διαθέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης διεφάνησαν ευθύς μόλις ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση, με την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ επί σειράς διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά και την παράλληλη διατύπωση του αιτήματος –ακόμα και από το ΚΙΝΑΛ– να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν καθώς εκ μέρους της Ν.Δ. ο Κ. Μαραβέγιας έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι ενώ τώρα εμφανίζονται ως φιλεργατικά κόμματα, στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν βαρύνονται από μαζικές απολύσεις σε κομματικά μέσα ενημέρωσης («Στο Κόκκινο», «Ριζοσπάστης», «902»). Οπως ήταν φυσικό, υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας από τα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Μαραβέγια να σχολιάζει από του βήματος: «Οι φωνές σας προσομοιάζουν σε κυλιόμενο γκαζοντενεκέ. Αυτού του επιπέδου είναι». Λίγο αργότερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντούσε, υπενθυμίζοντας στη Ν.Δ. το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «ανερμάτιστη, γεμάτη ψέματα σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ επίθεση».

Λίγο αργότερα και αφού πλέον οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απερρίφθησαν από τη γαλάζια πλειοψηφία, άρχισαν οι βολές εντός του χώρου της κεντροαριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται κριτικά σχόλια κυρίως από το ΚΚΕ, αλλά και από το ΜέΡΑ25.

Ο κ. Κατσώτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο «κέρδος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το οποίο υπηρέτησαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όλοι οι μνημονιακοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25) συμπεριέλαβε στις αναφορές της στις μνημονιακές κυβερνήσεις και εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κριτική εκ του ασφαλούς»

Απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών του κόμματός του κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο: «Ναι, δεν ήταν πολλά τα βήματα, αλλά μην τα υποτιμάτε. Είναι εύκολη η κριτική εκ του ασφαλούς.

Αν πραγματικά είμαστε σε αυτή τη συζήτηση από την ίδια πλευρά, τότε να δούμε ο καθένας μέσα από τη διαφορετικότητά του τη συμβολή του και την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου». Νέα απάντηση θα έδινε λίγο μετά ο Γ. Μαρίνος από το ΚΚΕ: «Λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει αυτές τις καιροσκοπικές κινήσεις περί προοδευτικής κ.λπ. κυβέρνησης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης η Μαρία Αθανασίου επέλεξε να αναφερθεί ξανά και με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες και μετανάστες (έκανε λόγο για «λαθρομετανάστες»), ο Σωκ. Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον  Κ. Τασούλα και τον Αλ. Τσίπρα, μιλώντας για «φίμωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Χρ. Γιαννούλης έστρεφε τα βέλη του προσωπικά στον Κ. Χατζηδάκη, λέγοντας ότι ο υπουργός Εργασίας «εκτελεί συστηματικά συμβόλαια κατά του δημοσίου συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT