Κυβέρνηση: «Γκάζι» με μεταρρυθμίσεις

Κυβέρνηση: «Γκάζι» με μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται και η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χαρακτηριστική φράση πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να πάνε διακοπές έκλεισε τη χθεσινή τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας το στίγμα όχι μόνο του καλοκαιριού, αλλά και του πώς θέλει να βρει την κυβέρνηση η «επανεκκίνηση» του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στο σχέδιο της κυβέρνησης λέγοντας πως όλες οι επικείμενες αλλαγές – μεταρρυθμίσεις κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής που φτάνει έως το 2025. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αισιοδοξία του πως φέτος η ανάπτυξη θα κινηθεί πάνω από το 3% –3,6% προέβλεψε– και το επόμενο έτος θα φτάσει στο 6,2%, κάνοντας ένα μίνι «μπουμ». Για τα δε επόμενα χρόνια προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 4% έως το 2025. 

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, εκδήλωσε την αισιοδοξία του, καθώς η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική, ενώ το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, «κοιτάει» μπροστά και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση πως «οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η πλούσια ατζέντα μας», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία βασικά νομοσχέδια: για το νέο σχολείο, για το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Για το πρώτο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο» και «τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά». Η μεταρρύθμιση προβλέπει πως οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις, ενώ «θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών». Τις αλλαγές στην εκπαίδευση χαρακτήρισε με το τρίπτυχο: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία. 

Το σουηδικό μοντέλο

Κομβική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κατά το σουηδικό μοντέλο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μεταρρύθμιση απαντά σε ένα πρόβλημα βασικό του καιρού μας: στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, «γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου». Ενδιαφέρουσα ήταν στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου και η απολογιστική αναφορά του για τα δύο έτη διακυβέρνησης Ν.Δ., σημειώνοντας πως ήδη έχουν ψηφιστεί συνολικά 187 σχέδια νόμου, «αλλά συνεχίζουμε με ακόμα πιο έντονο ρυθμό». Είναι προφανές ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης θέλει, απούσης της πανδημίας, να θέσει ξεκάθαρα μια νέα πολιτική ατζέντα με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT