Βελτίωση παρά τις διαφορές με τα Τίρανα

Βελτίωση παρά τις διαφορές με τα Τίρανα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές τάσεις και δυναμική αισθητής βελτίωσης των σχέσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία εντοπίζει η μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Ιδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία της Αλβανίας (OSFA). Στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που πραγματοποιήθηκε χθες, παρενέβη συντόμως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις, με την απόφαση να παραπέμψουν την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αυτή η απόφαση είναι υποδειγματική για το πώς μπορούν να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα όταν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη επικεντρώνονται στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας. 

Στη μελέτη που υπογράφουν οι Γιάννης Αρμακόλας (ΕΛΙΑΜΕΠ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Γιώργος Σιάκας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Αλκέτα Μπερζάνι (εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Datacentrum) επισημαίνεται ότι οι δύο κοινωνίες έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα. Η ελληνική πλευρά ανησυχεί για τον αλβανικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό, ενώ η αλβανική πλευρά εστιάζει στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και στην υπόθεση των «Τσάμηδων». Σε γενικές γραμμές, στην Ελλάδα το 31,5% θεωρεί ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλές, το 48% «ούτε καλές ούτε κακές», ενώ το 16% τις περιγράφει ως κακές. Στην Αλβανία το 45% εκτιμά ότι οι σχέσεις είναι καλές, το 36% τις περιγράφει ως «ούτε καλές ούτε κακές», ενώ ως κακές τις θεωρεί το 5% των ερωτηθέντων. Σύγκλιση υπάρχει στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία τα τελευταία 20 χρόνια. Ποσοστό της τάξης του 91% των Ελλήνων και του 85% των Αλβανών ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία.

• Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές –με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας– και σε περιφερειακό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT