Υπόθεση Novartis: Να βγουν οι κουκούλες ζητεί η εισαγγελέας

Υπόθεση Novartis: Να βγουν οι κουκούλες ζητεί η εισαγγελέας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς στο σκάνδαλο της Novartis χωρίς «κουκούλες», υπέβαλε η εισαγγελέας, αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου, που έχει κληρωθεί από τη Βουλή για τις ανακρίσεις, με κυρίως ερευνώμενο πρόσωπο τον τέως υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο και άλλους.

Η εισαγγελική πρόταση, 46 σελίδων, αναφέρει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», που κατήγγειλαν τους πολιτικούς χωρίς στοιχεία, δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι σε καθεστώς προστασίας, παρά μόνον για την κύρια υπόθεση (σκάνδαλο Novartis). Αντίθετα, στην υπόθεση που έφθασε από την Ολομέλεια της Βουλής στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να εξεταστούν κανονικά, κατά την εισαγγελέα, διότι η προστασία τους δεν μπορεί να επεκτείνεται σε κάθε υπόθεση.
Οπως υποστηρίζει η εισαγγελέας, οι δύο αυτές δικογραφίες (σκάνδαλο Novartis και σκευωρία με ενοχοποίηση πολιτικών, η οποία εξετάζεται τώρα στον Αρειο Πάγο) δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνάφεια –νομική ή ουσιαστική– και τα περί συνάφειας μεταξύ τους αποτελούν, κατά την εισαγγελέα, «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή». «Καθίσταται πρόδηλο», τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση, «ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους, ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής».

Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει προσεχώς, τότε οι εξελίξεις στην έρευνα της υπόθεσης για την ενοχοποίηση των πολιτικών μπορεί να είναι σημαντικές – και πάντως οι καταθέσεις των εν λόγω μαρτύρων, αν εξεταστούν κανονικά, με ονοματεπώνυμο, δεν μπορεί να είναι οι ίδιες με αυτές που ήδη έχουν δοθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρασκήνιο μιας ιστορίας που έχει χαρακτηριστικά σκευωρίας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες των εν λόγω μαρτύρων για χρηματισμό πολιτικών από τη Novartis, που δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα στοιχείο έως σήμερα, η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου είναι σαφής, καθώς σημειώνει με νόημα: «Σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύουν την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά τους από την «ανθρωποφαγία»». Και συνεχίζει: «Αλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Σημαντική είναι και η εκτίμηση της εισαγγελέως ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει υπό καθεστώς προστασίας ούτε στην κύρια υπόθεση της Novartis, καθώς σημειώνει σειρά λόγων που καθιστούσαν την προστασία τους απαγορευτική, μεταξύ άλλων διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες και δεν πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού ή αντεκδίκησης εις βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και ότι οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος.

«Τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προστασία όσο και η εισαγγελέας Διαφθοράς», επισημαίνεται στην πρόταση, «θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποια στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ. διότι οι καταγγελλόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας ή είναι μέλη εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT