Η Ελλάδα στηρίζει την ευρω-προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρω-προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της Αθήνας για την ελληνική στήριξη στην ευρωατλαντική προοπτική των Βαλκανίων μετέφερε χθες στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών. Στο Φόρουμ με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής αποτελεί μακροχρόνιο στρατηγικό στόχο της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχει παίξει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο στην ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι κανόνες

Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι προκειμένου ο διάλογος να είναι αποτελεσματικός πρέπει να βασίζεται σε κανόνες. «Στην περίπτωση του διαλόγου μεταξύ και ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, αυτοί οι κανόνες καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Και ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι σχέσεις αυτές διέπονται και από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που ορίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε τις διαφωνίες της με πτυχές της, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα είναι πιστή στην αρχή ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. 

«Ενώ οι απόψεις της κυβέρνησής μου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει, δουλεύουμε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε ότι η εν λόγω συμφωνία θα εφαρμοστεί στην πράξη και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε με βάση μία από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου – pacta sunt servanda οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο κ. Φραγκογιάννης και ζήτησε από τη Βόρεια Μακεδονία «να σεβαστεί πλήρως τη διαδικασία αυτή και να υλοποιήσει με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις της, με καλή πίστη και εγκαίρως, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT