Τις αντιδράσεις της τόσο στη φιέστα που προετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα όσο και στην πιο ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται παρασκηνιακά σχετικά με τη μορφή που μπορεί να λάβουν τους επόμενους μήνες οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ζυγίζει η Αθήνα. Αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει μπει σε οικειοθελή καραντίνα έπειτα από επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, σε λίγες ημέρες θα μπορεί να μετακινηθεί από την Αθήνα. Μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συζητείται πιθανή μετάβαση του κ. Δένδια στη Λευκωσία, τις ημέρες που αναμένεται να κλιμακώσει ο κ. Ερντογάν την επίθεσή του από τα Κατεχόμενα. Σκοπός είναι να μεταδοθεί σαφές μήνυμα υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Ανησυχία
Την ίδια στιγμή, δεδομένου του κλοιού πιέσεων ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα υπάρχει μια προσπάθεια να τεθούν κάποια όρια στο πλαίσιο των νέων συζητήσεων. Οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκφράζουν τη σαφή ανησυχία για εκτροχιασμό της διαδικασίας πιθανής επανέναρξης των συζητήσεων, ειδικά σε περίπτωση προώθησης των ακραίων σεναρίων για το Βαρώσι.
Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές, αρκετοί στην Ε.Ε. αντιλαμβάνονται τη φιέστα Ερντογάν ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης προς την κυπριακή ηγεσία, προκειμένου να προσέλθει στις συζητήσεις με ανοιχτή ατζέντα. Την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα όρια (διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία) που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ επανέλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα διπλωματικές πηγές σχολίαζαν, σε μάλλον ήπιο τόνο, την ανοίκεια επίθεση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντσού Μπιλγκίτς και του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ κατά του κ. Δένδια, αλλά και τις αιχμές περί «υπόθαλψης της τρομοκρατίας» από την Ελλάδα.
Διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι πρόσφατα «τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και μια επιχείρηση με έδρα την Τουρκία, οι οποίοι συντόνιζαν την προώθηση οικονομικής και άλλης βοήθειας προς το Ισλαμικό Κράτος». Και επισήμαιναν πως «ήταν η πέμπτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα που στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος και έχουν έδρα την Τουρκία». Ενώ αναδείκνυαν και το απόσπασμα της έκθεσης του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, βάσει του οποίου τονιζόταν ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί την Τουρκία για τη μεταφορά χρημάτων διεθνώς («…often relying on logistical hubs in Turkey…»).
Η βάση για διάλογο
Εν τω μεταξύ χθες, ευκαιρία να επαναλάβει τις απόψεις της Ελλάδας για την προσήλωση στη διεθνή έννομη τάξη και το διεθνές δίκαιο είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το Βίλνιους όπου συμμετείχε στην τέταρτη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε μάλιστα και σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται μέχρι στιγμής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να διατηρηθεί ως βάση για διάλογο, ενώ ζήτησε να υπάρξει προσοχή στην αποφυγή μονομερών ενεργειών στο πεδίο.