Υποχρεωτικοί καθίστανται άμεσα οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσθεσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά και όλοι οι υγειονομικοί, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που – σύμφωνα με τον πρωθυπουργό – είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. «Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», επεσήμανε.
Διαβάστε ακόμη: Εστίαση- Ψυχαγωγία: Όλοι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους
Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», πρόσθεσε.
Τέλος, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Διπλή απειλή
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 18 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η Ελλάδα διαθέτει εμβόλια για την ασφάλεια κάθε πολίτη. «Είναι ανάγκη μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε.
Δύο είναι σκιές, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης: «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό που διστάζει να εμβολιαστεί και αυτή η διπλή απειλή εμφανίζεται σε πολλές χώρες».
«Ύστερα από 1,5 χρόνο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θωράκισε τη δημόσια υγεία και τους πολίτες με τα self-test και τα εμβόλια για όλους», σημείωσε.
«Επιλογές υπέρ της υγείας»
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές».
«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», επεσήμανε.
Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 2.065 κρούσματα, 10 θάνατοι, 139 διασωληνωμένοι
«Να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης»
«Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων. Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».