Τη διασφάλιση πόρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την στήριξη και την συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή αποφοίτησης των νέων Ανθυποπλοιάρχων και Μηχανικών Γ΄ Τάξης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.
Όπως ανέφερε, ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται έργα εκσυγχρονισμού εξοπλισμού και εργαστηρίων των ΑΕΝ, ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ παράλληλα εκτελείται πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης υπογράμμισε και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων σπουδαστών στις ΑΕΝ όλης της χώρας, από 1.153 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σε 1.641 για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Ειδικότερα, ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, για την δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με στόχο μέχρι τέλος του έτους να παρουσιαστεί ένας νέος νόμος πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση του μέλλοντος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μέσα από 11 στοχευμένες παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα προχωρούμε στο μεγάλο όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, σχολών σωστικών κλπ), ώστε από το νέο ακαδημαϊκό έτος να κάνουμε πράξη την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών της γραμματείας, της ηλεκτρονικής καρτέλας σπουδαστή, της ψηφιακής διαχείρισης του προγράμματος σπουδών από τους διδάσκοντες, καθώς και την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των σχολών».
Επεσήμανε, δε, ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή διοικητικών και εκπαιδευτικών, πάλι με την επιστημονική καθοδήγηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και την δημιουργία πλατφόρμας εκπαίδευσης εκπαιδευτών.
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πολλών άλλων δωρητών της εφοπλιστικής οικογένειας για την ολοκλήρωση σειράς έργων αποκατάστασης κτιριακών ζημιών σε όλες τις σχολές.
«Για εμάς», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «η μεταρρύθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο οργάνωσης, υποδομών, εξοπλισμών, σε ψηφιακές υπηρεσίες για σπουδαστές και προσωπικό και θα ολοκληρωθεί μέσα από την υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα θωρακίσει το επίπεδο των σπουδών, θα διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λοιπών παροχών για τους σπουδαστές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει το πλαίσιο στήριξης της ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης θέτοντας κανόνες στη αντίστοιχη ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα».
«Δεν θα επιτρέψω», τόνισε, «να χαθεί ούτε ένα σεντς από τα χρήματα που προορίζονται για την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση. Με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες θα απορροφηθούν με ένα μοναδικό στόχο: Τη δημιουργία μιας σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, αντάξιας της ναυτικής ιστορίας των Ελλήνων. Μια ναυτική εκπαίδευση πρότυπο για τη σύγχρονη ναυτική βιομηχανία. Μια ναυτική εκπαίδευση που θα παράγει στελέχη υψηλών απαιτήσεων», κατέληξε.