Ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει και πως η οικονομία και η κοινωνία «θα εξακολουθεί να δουλεύει» δήλωσε, από το Ηράκλειο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας, για τα οποία θα γίνεται όπως επισήμανε αυστηρός έλεγχος.
Μιλώντας με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τους διοικητές των νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, είπε ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί, προσθέτοντας ότι «δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στου χώρους του ΠΑΓΝΗ, συνομίλησε με ασθενείς, ενημερώθηκε στον προθάλαμο της νέας ΜΕΘ για τη λειτουργία της και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με επιτελικά στελέχη του νοσοκομείου και της ευρύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Αναφέρθηκε και στις κινητές μονάδες εμβολιασμών που ξεκίνησαν την λειτουργία τους από την Κρήτη, γνωστοποιώντας ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορεί να ξεκινήσει από την Κρήτη η λειτουργία κινητών μονάδων και σε μεγάλα ξενοδοχεία.
«Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι -ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα» πρόσθεσε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε ότι «θα καταφέρουμε να ελέγξουμε το τέταρτο κύμα» υπογραμμίζοντας ότι καταγράφονται σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης.
Μιλώντας ευρύτερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ανέφερε ότι «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ» και ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη τα οποία, όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά σημαντικά».
«Καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει κληρονομιά ουσιαστικά το διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σήμερα οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των δηλώσεων για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εξορθολογισμένου υγειονομικού χάρτη στη χώρα, όπου «ο καθένας θα γνωρίζει ποιος κάνει τι και πού» ενώ συμπλήρωσε ότι στην Κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός και η δουλειά για «την επόμενη μέρα για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Κατά τη σύσκεψη, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία και στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται, ευχαριστώντας για την υποστήριξη που αυτή η ομάδα απολαμβάνει.
Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό επίτευγμα της αύξησης των ΜΕΘ του νοσοκομείου και στην επικείμενη εγκατάσταση του PET-CT για τους ογκολογικούς ασθενείς η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Στη συνέχεια, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, στάθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε από την Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που ήδη προχωράει. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ζήτησε να συνεχιστεί η κεντρική στήριξη και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η Κρήτη να έχει μια ολοένα και πιο σύγχρονη δημόσια υγεία την επόμενη δεκαετία, στο επίπεδο της Ευρώπης, με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει από όλο τον κόσμο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ