Φώφη Γεννηματά: «Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες»

Φώφη Γεννηματά: «Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και η προσχηματική συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη δεν πείθουν. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες και επιμένουμε να αποδοθούν». Η αποστροφή αυτή της Φώφης Γεννηματά κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια εκτιμάται πως είναι απόλυτα ενδεικτική της ρητορικής που θα υιοθετήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και κατά την αυριανή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που σημάδεψαν το 20ήμερο του Αυγούστου.

Η πύρινη λαίλαπα σήκωσε ακόμη ψηλότερα την αντιπολιτευτική «σημαία» της Χαρ. Τρικούπη, που όλο αυτό το διάστημα και από τη στιγμή που η μάχη με τις φλόγες κόπασε, ακολούθησε και ακολουθεί ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης. 

Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στοιχεία ως «ατού» της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, το επιτελικό κράτος, υπέστη βαρύτατο πλήγμα στα πύρινα μέτωπα, κατηγορώντας το Μαξίμου –πέρα από αναποτελεσματικότητα και ολιγωρίες– και για επικοινωνιακή διαχείριση μιας μείζονος κρίσης. Και όπως προσθέτουν αιχμηρά, «δεν ήταν η πρώτη φορά». Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η κ. Γεννηματά από το βήμα της ολομέλειας, σε μια συνεδρίαση που άλλωστε η ίδια προκάλεσε, αιτούμενη την προ ημερησίας συζήτηση. 
Υπενθυμίζεται δε ότι έχει ήδη ζητήσει τις παραιτήσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά, θέμα που θα αναδείξει και στο Κοινοβούλιο. Πέρα από τις πολλές και σημαντικές «αχρωμάτιστες» πτυχές της καταστροφής, η έντονη κινητικότητα του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, έχει και αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.

Πρόσφορο έδαφος

Στη Χαρ. Τρικούπη μπορεί να μη βλέπουν πια ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον κοντινό ορίζοντα –απολύτως αντίθετα με ό,τι λεγόταν πριν από τις πυρκαγιές–, ωστόσο στον ηγετικό πυρήνα διαβλέπουν τη διαμόρφωση ενός σκηνικού που μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος προσέγγισης με τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Η, κατά το ΚΙΝΑΛ, αποδόμηση του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη υπάρχει και το «αντιπολιτευτικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ», που αφενός φέρει πάντοτε το τραύμα «Μάτι» και αφετέρου, όπως λέγεται, δυσκολεύεται, σε επίπεδο στελεχών, «να χωρέσει στο κοστούμι των ήπιων τόνων», που μέχρι τώρα έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας – όπως φάνηκε και από κάποιες τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν ολίγοις, οι πυρκαγιές, αλλά και η δύσκολη επόμενη μέρα αποτελούν επί της ουσίας και το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας πολιτικής σεζόν. Πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη είναι μια δυνατή εκκίνηση, σε ένα χρονικό σημείο που εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει μέτρα από τους αντιπάλους της. Παράλληλα, δε, και σε μια στιγμή που –ας μη λησμονείται– εισέρχονται και επίσημα στην τελική ευθεία οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, με τα επιτελεία εντός των τειχών να προβαίνουν στις τελευταίες κινήσεις πριν από τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT