Nέα μέτρα: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους

Nέα μέτρα: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τις 13 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει ένα άτυπο «lockdown» για τους ανεμβολίαστους

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που ουσιαστικά ανήγγειλε ένα «lockdown» για ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου, αποτελούν το πρώτο ανάχωμα για την ανάσχεση της πανδημίας, που χθες έδειξε και πάλι τα δόντια της με ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν τα 4.608.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως οι αποφάσεις και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι ειλημμένες και επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

Πρώτον, η ζωή των ανεμβολίαστων θα είναι σαφώς δύσκολη, με κόστος τόσο οικονομικό όσο και σε εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Δεύτερον, επακόλουθος στόχος είναι να αυξηθεί ο εμβολιασμός κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, χτίζοντας το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.  

Διαβάστε επίσης: «Lockdown» για τους ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα 

Υπάρχουν, όμως, δύο ακόμη σημαντικοί λόγοι που η κυβέρνηση οδηγείται σε πιο σκληρή στάση, μετά την αναπόφευκτη χαλαρότητα του θέρους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την οικονομία. Ολοι οι δείκτες του τελευταίου εξαμήνου είναι θετικοί και δείχνουν πως η οικονομία έχει μπει σε θετική τροχιά, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ξέφωτο το 2022 και στην αναμενόμενη ανάπτυξη. Αυτή η τάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί με ένα νέο lockdown, που ήδη έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός. Και αυτή η αναγκαιότητα συνεπάγεται σκληρή στάση έναντι των μη εμβολιασμένων, που «απειλούν» την ομαλή οικονομική ζωή.

Ο δεύτερος λόγος είναι αμιγώς πολιτικός. Οι αντιεμβολιαστές δύσκολα μπορεί να ψηφίσουν τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, καθώς ανήκουν σε ένα κοινό που αντιτίθεται σε έναν πολύ βασικό πυλώνα της στρατηγικής της κυβέρνησης: τον εμβολιασμό. Συνεπώς το Μαξίμου οφείλει να σταθεί στο πλευρό των 5,6 εκατ. πολιτών που έκαναν το εμβόλιο, συντάχθηκαν με την κεντρική κυβερνητική λογική της αναγκαιότητας του εμβολιασμού και τώρα θέλουν να πάρουν τη ζωή τους πίσω, όπως τους είχαν αρχικά υποσχεθεί. Τουτέστιν η στήριξη όσων επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο είναι για την κυβέρνηση μονόδρομος.   

Nέα μέτρα: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους-1

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Ενδεικτικό της λογικής στην οποία κινείται η κυβέρνηση είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες, κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, τέθηκε ξανά το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με την κεντρική κατεύθυνση να είναι πως το επόμενο διάστημα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την επέκτασή της. Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση, άλλωστε, όπως ειπώθηκε παραπάνω, είναι να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμούς σε σχέση με σήμερα, προσεγγίζοντας το τείχος ανοσίας. 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου δεν αφήνουν, εξάλλου, περιθώρια παρερμηνειών για την αξία του εμβολίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς, οι 291 (91%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι. Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Ελληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένο, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319. Με αυτά τα δεδομένα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι πολύ πιθανή, με πρώτες στη λίστα να είναι, όπως έγραφε χθες η «Κ», οι ένστολοι –Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας– και ακολούθως οι δημόσιοι υπάλληλοι πρώτης γραμμής. Ενα στοιχείο που κάνει πολύ πιθανή την επέκταση είναι η έγκριση της τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer από τον FDA, που δείχνει πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών του G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ ακόμη συζήτησαν για τη σύνοδο κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (MED9EU), τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη από τις μεσογειακές χώρες πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση, με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT