Η παρουσία του Παύλου Πολάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν θα μπορούσε παρά να συγκεντρώσει όλα τα φώτα στην Κουμουνδούρου. Οι πρόσφατες αναρτήσεις του κατά των εμβολιασμών δεν έμειναν ασχολίαστες από ορισμένα στελέχη, που τόνισαν προς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι τα σχόλιά του είναι αντιφατικά σε σχέση με τη γραμμή του κόμματος, προκαλώντας συνεχώς αφορμές για κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέο αντιεμβολιαστικό κρεσέντο Πολάκη
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βουλευτής Χανιών παραδέχτηκε πως υπάρχει ένα πολιτικό consensus στον ΣΥΡΙΖΑ από το οποίο μόνο ο ίδιος κρατά αποστάσεις. Ανέφερε πως η επιστημονική του θέση είναι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τις ηλικίες 60+, ενώ για τις άλλες ομάδες πληθυσμού τη λύση μπορούν να δώσουν τα φάρμακα. Φέρεται να δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αφήσει στην άκρη το πληκτρολόγιο του κινητού και του υπολογιστή του για το συγκεκριμένο θέμα το επόμενο διάστημα. «Ηταν φανερό ποια ήταν η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν φανερό πως όλοι θα τη σεβαστούν», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του άτυπου οργάνου στην «Κ». Αλλο στέλεχος εξηγούσε πως ήταν ξεκάθαρη η πολιτική απομόνωση του Παύλου Πολάκη, αφού κανένας στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται τις απόψεις του.
Τη βασική εισήγηση στη συνεδρίαση έκανε ο Ανδρέας Ξανθός, αφού το μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία της πανδημίας. Συμμετείχε και η αναπληρώτρια τομεάρχης Δώρα Αυγέρη. Η απόφαση του Π.Κ. ήταν σαφής:
«– Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δική τους τη ζωή, αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
– Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.
– ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
– ΟΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στο όργανο επισημάνθηκε πως εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένοι κ.λπ.) οφείλουν να είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δεν θα τους μεταδώσουν τον ιό. Οπως ειπώθηκε, «σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Οχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια. «Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει, δεν μπορεί να σώσει παρά μόνο να διχάσει την κοινωνία, θα το επιχειρήσουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην απόφαση. Επίσης, κατά τη συνεδρίαση δεσμεύτηκαν να προωθήσουν:
• Την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.
• Τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και σχολεία.
• Την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών.