Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης από Covid, με τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, να αναφέρει ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο να κάνει εκτίμηση για 200 τέτοια περιστατικά σε νοσοκομεία.
«Θα γίνουν έλεγχοι παντού»
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν παντού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε την εκτίμηση ότι μετά την έκταση που πήρε το εν λόγω φαινόμενο δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις, ενώ τόνισε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας, θα πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.
«Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης των εμβολιασμένων
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι «δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις».
«Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα», εξήγησε μεταξύ άλλων.
Όπως σημείωσε, αυτό που ανησυχεί τον ίδιο και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση.
«Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει ιχνηλάτηση και εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί», είπε.
Τι θα ισχύει από Δευτέρα
Σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων από Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι όταν επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές μπαίνουμε σε ένα επίπεδο επιτήρησης.
«Ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος, ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να παρεμβαίνουμε», δήλωσε. «Τα όπλα μας είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων».
Αναφορικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα είναι στο πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν ο εργαζόμενος περάσει από ΕΔΕ.
Όπως εξήγησε, για αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μία πειθαρχική ποινή, εάν δηλ. κριθεί λοιπόν κάποιος ότι το έχει κάνει τότε η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Πρώτα τίθεται σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια αν αποφασίσει το Πειθαρχικό ότι το έκανε τότε απολύεται.
Γιαννάκος: «Απόλυση και φυλακή» για όσους έχουν πλαστά πιστοποιητικά
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτίμησε ότι στο σύνολό τους τα περιστατικά θα φτάσουν τα 200, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.
Ανέφερε μάλιστα ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων το σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, «και αν βρεθεί ότι έχουν εξαπατήσει το σύστημα θα πρέπει να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή».
ΕΔΕ για πλαστό πιστοποιητικό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
Σημειώνεται επίσης ότι πηγές από μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που ελέγχεται για 4 περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, όπως αποκάλυψε και ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Πέτρος Κετικίδης, αναφέρουν πως διατάχθηκε ΕΔΕ για πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το άτομο που φέρει το πλαστό πιστοποιητικό είναι συγγενικό πρόσωπο τόσο της διοικητικής υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας του Παλαμά, όσο και της διοικητικής υπαλλήλου του νοσοκομείου Γεννηματά.
Επίσης, εργάζεται ως νοσηλευτικό προσωπικό στο γνωστό μεγάλο νοσοκομείο.