Την πρώτη ευθεία σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη στον δρόμο προς τις κάλπες για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ –και μάλιστα έπειτα από αρκετό διάστημα νηνεμίας– πυροδότησε η χθεσινή δήλωση του ευρωβουλευτή, ότι σκοπεύει να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν εκλεγεί πρόεδρος της παράταξης.
«Δεν είμαι μια ειδική περίπτωση, υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές αρχηγοί κομμάτων, μόνο στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα είναι ήδη τρεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης (ρ/σ Alpha). Σχολιάζοντας την τοποθέτησή του, κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν στην «Κ» αιχμηρά πως «με πρόεδρο part-time, ούτε ανανεώνουμε ούτε μεγαλώνουμε», με σαφή αναφορά στο χαρτί της «ανανέωσης» που προτάσσει στην εκστρατεία του ο ευρωβουλευτής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση από το περιβάλλον του τελευταίου, με πηγές να σημειώνουν πως «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δικαιώνεται και αντεπιτίθεται και αυτό είναι κέρδος για την παράταξή μας», προσθέτοντας: «Αυτό θα έπρεπε να το καταλαβαίνουν όσοι θέλουν μια παράταξη με δυναμική και όχι περιχαρακωμένη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που από την πλευρά της ηγεσίας αναδεικνύουν τη θητεία του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες ως «απουσία» από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, άλλωστε, η κ. Γεννηματά, στην άτυπη προεκλογική συγκέντρωση με βουλευτές, στελέχη και μέλη της παράταξης, είχε αναφερθεί στον ευρωβουλευτή –χωρίς να τον κατονομάσει– ως «κρυπτόμενο».
Διαβάστε επίσης: Τα «τύμπανα του πολέμου» ηχούν στη Χαρ. Τρικούπη
Εν ολίγοις, στις τάξεις των προεδρικών επιχειρούν σαφώς να αναδείξουν ως «αδυναμία» της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη τη μακροχρόνια παρουσία του στις Βρυξέλλες, που, εκτός των άλλων, δεν θα του επιτρέπει να έχει κοινοβουλευτική παρουσία, ως πιθανός αρχηγός, έως τις επόμενες εθνικές κάλπες. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε το βάρος της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα επωμιστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Επί του θέματος, πάντως, ο ίδιος στη χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε πως η εκπροσώπηση του κόμματος θα γίνει «με θεσμικό σεβασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», κάνοντας λόγο για ζήτημα που θα διαρκέσει «λίγους μήνες», δείχνοντας έτσι έμμεσα και προς την κατεύθυνση των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών ανεβάζει περαιτέρω το εσωκομματικό θερμόμετρο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια προεκλογική περίοδο υψηλών τόνων. Επικυρώνει, δε, και τη μετατόπιση του στρατοπέδου της κ. Γεννηματά προς μια σαφώς πιο επιθετική στρατηγική, που είναι ικανή –όπως αποδεικνύεται– να προκαλέσει «ντόμινο», δεδομένου ότι μέχρι τώρα η πλευρά Ανδρουλάκη δεν έδειχνε διατεθειμένη να εισέλθει σε κύκλο αντιπαραθέσεων.