Δένδιας: Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας

Δένδιας: Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO, η Τουρκία μετέτρεψε μνημεία όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας σε τζαμιά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως το ζήτημα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών της ελληνικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα, ενώ υπενθύμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οργή Άγκυρας και υπερπτήσεις στο Αιγαίο με φόντο την ελληνογαλλική συμφωνία

«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως στόχος είναι «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής» και «στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO. Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στις 6 Οκτωβρίου ο νέος γύρος των διερευνητικών

Παράλληλα, όμως, με αυτές τις ενέργειες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσω της προβολής της, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο» και η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί όχημα για αυτήν την προσπάθεια. Είπε επίσης ότι η UNESCO έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των αρχών και κανόνων στο ψηφιακό περιβάλλον. 

«Είναι αναγκαίο και ταυτόχρονα χρήσιμο να εισέλθει πλήρως και δυναμικά η Ελλάδα στην εποχή του “ψηφιακού πολιτισμού”», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ανταποκρινόμενο στη νέα πραγματικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ετοιμότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα μέσα ψηφιοποίησης», ενώ αναφέρθηκε στη διοργάνωση πολυάριθμων διαδικτυακών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η «γαλλική ομπρέλα» και τα μυστικά της συμφωνίας

«Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι οι ανταλλαγές απόψεων και η ανάδειξη δράσεων, θα συμβάλλουν στο να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τομέα αυτόν».

Τελευταίες ειδήσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT