Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ζητεί αλλαγή σε δύο άρθρα του κειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με την εισήγηση Τσίπρα στο Πολιτικό Κέντρο

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, εισηγήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, ζητώντας αλλαγές στις διατυπώσεις των άρθρων 2 και 18.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η «γαλλική ομπρέλα» και τα μυστικά της συμφωνίας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ως προς το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μένει ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ για το άρθρο 18 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 μ.μ.

Η εισήγηση Τσίπρα

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε κατά την εισήγησή του ότι «ο κ. Μητσοτάκης, έπειτα από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει, εν τέλει, με μεγάλη καθυστέρηση μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη».

«Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Belharra, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ», σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έφερνε «ποτέ μια αμυντική συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», σχολίασε. Τόνισε, δε, πως σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, «οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση».

«Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και κατέληξε: «Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Οργή και απειλές από Άγκυρα

Νωρίτερα, στην πρώτη του επίσημη αντίδραση μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποτύπωσε την οργή της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει  και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», κατέληγε η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου.

Τουρκικές υπερπτήσεις

Η Τουρκία μετέφερε τις προκλήσεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με σειρά υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Στις 11.26, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 29.000 πόδια. Ένα λεπτό αργότερα, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας

Γ. Οικονόμου για Τουρκία: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις

Απάντηση στις τουρκικές βολές για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καταλογίζοντας αναθεωρητικές τάσεις στην Άγκυρα.

«Δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ -κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- είπε πως «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα, και τώρα και στο παρελθόν, δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη» και συμπλήρωσε ότι «άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας».

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τελευταίες ειδήσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT