Κατηγορίες και πρόσκληση για… διάλογο από τον Χ. Ακάρ

Κατηγορίες και πρόσκληση για… διάλογο από τον Χ. Ακάρ

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «επιχείρησε να παραβιάσει»περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας στην Κρήτη και στην Κύπρο, ενώ αργότερα μίλησε για την ανάγκη του «διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «επιχείρησε να παραβιάσει»περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας στην Κρήτη και στην Κύπρο, ενώ αργότερα μίλησε για την ανάγκη του «διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Oμέρ Τσελίκ δήλωσε πως «η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας»

Υποστήριξε πως η Ελλάδα «επιχείρησε να παραβιάσει» περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας στην Κρήτη και στην Κύπρο.

Ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από τις μονάδες μας» Η δήλωση αυτή είναι μια απόδειξη πως ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα»τις περιοχές, στις οποίες επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo». O κ. Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελλάδα επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις» και τόνισε πως η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου, για να προσθέσει: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας όπως και της “ΤΔΒΚ”». Σε ερώτηση των δημοσιο-γράφων για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας ο κ. Ακάρ είπε ότι «πρέπει να γίνει φανερό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, παρασυρόμενη από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ομέρ Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του AKP ανέφερε ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινή μας γραμμή. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας. Θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας και όσα κάνουμε εκεί είναι νόμιμα» Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα πως στρατιωτικοποιεί τα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας λέγοντας ότι «εκείνες οι χώρες που βασίζεστε, δεν θα είναι δίπλα σας όταν τις χρειαστείτε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο τουρκικό περιοδικό Κriter αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τόνισε πως «αυτό στο οποίο αντιτιθέμεθα εδώ είναι μια διπρόσωπη στάση η οποία γίνεται προσπάθεια να μας επιβληθεί, χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκαιο ως δικαιολογία. Δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα δεχτούμε χάρτες που χαράσσονται στο γραφείο; Φυσικά και δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές. Εχουμε κάνει ό,τι είναι αναγκαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν θα διστάσουμε αυτό να πράξουμε»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT