Διαγραφή Μπογδάνου: Πώς η «κίτρινη» κάρτα έγινε «κόκκινη»

Διαγραφή Μπογδάνου: Πώς η «κίτρινη» κάρτα έγινε «κόκκινη»

Με απόφαση Μητσοτάκη τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κίτρινη κάρτα που είχε βγει την τελευταία φορά έγινε κόκκινη με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση, μεταφέροντας τη συζήτηση που γινόταν στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, επιδιδόμενος σε άνευ λόγου αντικομμουνιστικό κρεσέντο. Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του βουλευτή Α΄ Αθηνών είναι πως ο συνήθως ήρεμος Νίκος Δένδιας αναγκάστηκε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι τονίζοντας ότι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. Λίγο μετά ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία, όπου βρίσκεται για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, και έδωσε άμεσα εντολή να διαγραφεί ο κ. Μπογδάνος από την Κ.Ο. Επειτα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην «Κ»: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Οταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Ν.Δ. και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Οι διάλογοι

Είχε προηγηθεί αντικομμουνιστικό ξέσπασμα του βουλευτή Α΄ Αθηνών στη Βουλή, στο οποίο αντέδρασε οργισμένος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Νωρίτερα στη Βουλή και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση και έγκριση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, το άνευ προηγουμένου αντικομμουνιστικό ξέσπασμα του κ. Μπογδάνου προκάλεσε την οργισμένη παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών αλλά και έντονες αντιδράσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον», είπε σε εντονότατο ύφος και εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Ν. Δένδιας, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του έως χθες βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς. Τους Αγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, έλεγε, ήταν οι κομμουνιστές».

Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, έκανε λόγο για υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Μπογδάνου της ρητορικής της Χρυσής Αυγής: «Ο κ. Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που πιάσανε τους φασίστες που κάνανε επίθεση. Και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Εκτός από το τι Μπογδάνος, τι ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα: Το τι Μπογδάνος, τι Χρυσή Αυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον πρώην γαλάζιο βουλευτή να επιμένει στην επιθετική επιλογή του: «Ο αντικομμουνισμός είναι φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμά μας. Δεν είστε στο απυρόβλητο», είπε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Σία Αναγνωστοπούλου καλούσε το προεδρείο της επιτροπής –εκείνη την ώρα χρέη προεδρεύοντος ασκούσε ο κ. Αθ. Δαβάκης– να καταδικάσει τον αντικομμουνιστικό λόγο του κ. Μπογδάνου.

Επί της ουσίας, με τον κ. Δένδια να επισημαίνει ότι η τουρκική επιθετικότητα «δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης» και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στη γραμμή της αρνητικής ψήφου, ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια προς τελική έγκριση η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση με επιμέρους επιφυλάξεις υπερψηφίζουν, αλλά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 με διαφορετική επιχειρηματολογία καταψηφίζουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT