Τσίπρας: Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για κούρσα εξοπλισμών

Τσίπρας: Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για κούρσα εξοπλισμών

Σαφείς αιχμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχει»η κυβέρνηση άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, αναφέροντας δυο φορές πως η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Σαφείς αιχμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχει»η κυβέρνηση άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, αναφέροντας δυο φορές πως η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα. «Ολα αυτά τα προωθείτε χωρίς μια συντεταγμένη θεσμική διαδικασία προγραμματισμού και προτεραιοποίησης και με μια αγωνία, κύριε Μητσοτάκη, να προλάβετε να καλύψετε εσείς –όσο ακόμη θα είστε στα έδρανα της διακυβέρνησης του τόπου–τις πιθανές συμφωνίες για όλον τον εξοπλιστικό ορίζοντα των επόμενων δεκαετιών. Γιατί αυτή η βιασύνη;»

Στο οικονομικό σκέλος επέμεινε πολύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να δείξει πως οι αμυντικές δαπάνες της χώρας δεν πρέπει να ξεπερνούν τις ανάγκες της καθημερινότητας, ειδικά μέσα στην πανδημία. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό; Γιατί δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που πράγματι αποτελούσαν –σε αυτό έχετε δίκιο–διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού…Εδώ έχουμε και φρεγάτες, έχουμε και κορβέτες, που ακόμα δεν ακούσαμε πόσο θα κοστίσουν. Είχαμε και τα πρώτα δεκαοκτώ Rafale που πήρατε χωρίς να αποτελούν προτεραιότητα των επιτελείων. Είναι και τα έξι επιπλέον Rafale που ανακοινώσατε τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, χωρίς καν να το γνωρίζουν τα επιτελεία»

«Στα πόσα φέρετρα με την ελληνική σημαία θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι Ελληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο σημεία

Οσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα δύο σημεία για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στην καταψήφισή της. Αρχικά στο ότι η Γαλλία δεν υποχρεούται να συνδράμει την Ελλάδα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Προχθές ερωτήθηκε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα αυτό κι έδωσε διευκρινιστική γραπτή απάντηση στο πρακτορείο Euractiv για το άρθρο 2 της συμφωνίας. Και η απάντηση είναι ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα και δεν λαμβάνει υπόψη την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ προκλήθηκε αναστάτωση στην Ολομέλεια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ωμη γένοιτο, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις, οι Ελληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές;» Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως με τη συμφωνία «σκοπεύετε να εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις για να πολεμήσουν σε μάχιμες μονάδες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αλλαγή δόγματος εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση. «Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης τις μέρες της κρίσης με την Τουρκία, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα έξι ναυτικά μίλια. Αυτό το δόγμα επικυρώνετε με τη συμφωνία που μας φέρνετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT