Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν έως τις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ενα διάστημα χρονικά μικρό, που σίγουρα όμως, όπως μαρτυρούν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, θα είναι πολιτικά «πυκνό» με σημαντικό αποτύπωμα, όχι μόνο στην παράταξη και τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, αλλά και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μετρώντας πλέον αντίστροφα προς τις κάλπες, οι τέσσερις υποψήφιοι – Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης – διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην «Κ», περιγράφοντας τις θέσεις τους για το μέλλον του Κινήματος.
** Τέθηκαν συνολικά τέσσερα ερωτήματα σε κάθε υποψήφιο. Τρία κοινά για όλους και ένα επιπλέον ξεχωριστά για τον καθένα.
Κοινές ερωτήσεις
1. Η συζήτηση περί «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ» έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Είναι πολιτικά βιώσιμη, αλλά και πρακτικά εφικτή – δεδομένων και των οικονομικών ζητημάτων – αυτή η κατεύθυνση; Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το ΚΙΝΑΛ ως ενιαίο φορέα και να διαμορφώσετε τη δομή της παράταξης;
Φώφη Γεννηματά
«Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή της παράταξης. Δεν φύγαμε ποτέ για να χρειαστεί να επιστρέψουμε. Πορευόμαστε με τις αξίες του, τιμούμε και υπερασπιζόμαστε τη διαχρονική προσφορά του. Τα ψηφοδέλτιά μας έχουν με περηφάνια ψηλά το όνομα και τον ήλιο που φωτίζει τον δρόμο μας. Είμαι μια από αυτούς και ένα με αυτούς που ταυτίστηκαν όλη τους τη ζωή με το ΠΑΣΟΚ και δεν θα τους κοροϊδέψω ξεδιάντροπα για ένα θέμα που μας πονάει όλους. Πήρα τα ρίσκα και το κόστος για την αναγκαία υπέρβαση και μετεξέλιξη, δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, με συνιδρυτές 220.000 πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Ειδάλλως θα είχε εξαφανισθεί χρεοκοπημένο κάτω από το βάρος των συκοφαντικών επιθέσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι διακήρυτταν ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο ιδρύοντας άλλα κόμματα, αλλά και όσοι πρότειναν δημιουργία νέου φορέα με διάλυση των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, ας αναγνωρίσουν δημόσια ότι έκαναν λάθος, αντί να πυροβολούν τώρα το Κίνημα Αλλαγής, όπως έκαναν τότε με το ΠΑΣΟΚ».
Ανδρέας Λοβέρδος
«Είμαι εκείνος ο υποψήφιος που έχω διακηρύξει την ολική επαναφορά με τον ιστορικό μας τίτλο ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνω: όχι «στο», αλλά «με» το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Η σημαία δεν υποστέλλεται. Φτάνει πια με τα βαφτίσια. Τελεία και παύλα. Είμαι βαθιά υπερήφανος που ανήκω στην παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα και ανύψωσε οικονομικά και κοινωνικά τους μη προνομιούχους και μπορώ να εγγυηθώ ότι εμείς θα γίνουμε ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα. Προφανώς και θα υπάρξει χώρος και ρόλος για όλους όσοι συντάχθηκαν μαζί μας σε δύσκολες εποχές. Oλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο του κόμματος διορισμένο, δύο μόνιμοι αντιπρόεδροι κι ένας τρίτος έως τις βουλευτικές εκλογές, ανοικτό κι όχι κλειστό κόμμα. Eτσι θα προχωρήσουμε».
Νίκος Ανδρουλάκης
«Έχω υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ και στις καλές και στις δύσκολες μέρες, χωρίς να έχω αποχωρήσει ούτε στιγμή. Εχω υπάρξει γραμματέας του κόμματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έχουμε συναισθηματικό δέσιμο με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ιστορικότητα των συμβόλων του, με μια οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με πρόσωπα και φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία. Η πολιτική πάντως δεν είναι μόνο «η διαχείριση των συμβόλων», όπως είχε πει κάποτε ο Μιτεράν. Είναι πολλά περισσότερα. Γι’ αυτό πρέπει να συζητάμε περισσότερο για τις πολιτικές που θα αλλάξουν την Ελλάδα και για το πώς θα αλλάξουμε οι ίδιοι, ώστε να ξεφύγουμε από τη σημερινή στασιμότητα».
Χάρης Καστανίδης
«Το ΠΑΣΟΚ είναι το κίνημα που άλλαξε προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Στέγασε όνειρα και προσδοκίες των πιο προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων. Ο τίτλος και τα σύμβολά του ταυτίστηκαν στη συνείδηση του κόσμου με την αλλαγή της μοίρας του, με την έξοδό του από την αφάνεια του περιθωρίου στην προσήλια επιφάνεια της δημόσιας ζωής. Αν ο Μιτεράν έχει δίκιο ότι πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, δεν εγκαταλείπεις τα σύμβολά σου, τα επαναφέρεις και κάτω από αυτά συντάσσεις μια νέα νικηφόρα πορεία προς το μέλλον. Σε ό,τι αφορά τα «οικονομικά ζητήματα» στα οποία αναφέρεστε, έχω πει ότι θεωρώ εξευτελιστική τη συζήτηση που συνδέει την αλλαγή ονόματος ενός κόμματος με το φορολογικό μητρώο. Είναι απαράδεκτοι ακόμη και οι υπαινιγμοί για το θέμα αυτό από επίσημα χείλη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Την επιστροφή στο όνομα και στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ θα την κάνουμε ήρεμα και αποφασιστικά στο τακτικό μας συνέδριο».
2. Στις επόμενες, διπλές όπως προμηνύεται, εθνικές κάλπες η παράταξη πιθανώς θα βρεθεί προ αποφάσεων για συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι σε μετεκλογικές συνεργασίες, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Φώφη Γεννηματά
«Η θέση μας για αυτόνομη πορεία απαντά στο ερώτημά σας. Το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών μάς αφορά μόνο και αποκλειστικά μετά την ανατροπή των συσχετισμών. Με την παράταξη ξανά πρωταγωνιστή. Τότε και μόνο στο πλαίσιο διαχείρισης της δικής μας εντολής. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε προοδευτικό πρόσημο στη διακυβέρνηση της χώρας. Κυβερνητική τσόντα με αντάλλαγμα υπουργικές καρέκλες είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, στην προοπτική και στη θέληση της παράταξης, θα μας εξαφανίσει. Αλλωστε για ποια συνεργασία μιλάμε; Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι χωρίς αυτοδυναμία θα πάει σε δεύτερες εκλογές και ο κ. Τσίπρας συζητά μόνο αν είναι πρώτο κόμμα».
Ανδρέας Λοβέρδος
«Πρόκειται για το γνωστό απαξιωτικό ερώτημα που δυστυχώς μας τίθεται συχνότατα επειδή είμαστε αιχμάλωτοι σε χαμηλό, μονοψήφιο ποσοστό. Αυτό δεν μας αξίζει. Εάν οι συμπολίτες μας με προτιμήσουν, θα υπερδιπλασιάσουμε τις εκλογικές μας δυνάμεις και τότε σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν άλλοι να απαντήσουν. Εμείς στη Β΄ Εθνική δεν θα ξαναπαίξουμε».
Νίκος Ανδρουλάκης
«Στη δική μου αντίληψη πρέπει να είμαστε πιο κοντά στο παράδειγμα του SPD, παρά σε ένα ΚΚΕ του Κέντρου. Ολα όμως εξαρτώνται από τις προϋποθέσεις με τις οποίες συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι η παράταξή μας να δυναμώσει ξανά, ώστε να μπορεί να καθορίσει την κυβερνητική πολιτική και να μην είναι ένα απλό κοινοβουλευτικό συμπλήρωμα. Η οποιαδήποτε συζήτηση συνεπώς περνάει μέσα από τη δική μας πολιτική αναγέννηση, αυτό είναι το αποκλειστικό μέλημά μου. Το ίδιο ερώτημα, όμως, θα πρέπει να τεθεί και στα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί η μεν Ν.Δ. λέει ότι δεν θέλει συνεργασίες, την ίδια ώρα που έκανε τον ανασχηματισμό του ΛΑΟΣ και κινείται ολοένα και δεξιότερα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, ούτε προοδευτικό στίγμα έχει ούτε έχει κάνει την αυτοκριτική του για το πώς αντιμετώπισε το Κίνημά μας τα προηγούμενα χρόνια».
Χάρης Καστανίδης
«Oταν επιχειρείς να ανασυγκροτηθείς, δεν μιλάς για τη σχέση σου με τα άλλα κόμματα, αλλά για το δικό σου κόμμα. Δεν ετεροπροσδιορίζεσαι, αλλά
αυτοπροσδιορίζεσαι, ιδεολογικά, προγραμματικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε στο παρελθόν με τη Ν.Δ. και το τίμημα που πλήρωσε ήταν η καταστροφή του. Δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Τα θέματα των συμμαχιών και των συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας».
3. Πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα ώστε να κερδίσει έδαφος και να μη «συμπιεστεί» στις επεκτατικές βλέψεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον χώρο του Κέντρου;
Φώφη Γεννηματά
«Το δίδυμο Μητσοτάκη – Τσίπρα έχει πια δοκιμαστεί και οι προοδευτικοί πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη η χώρα να απεγκλωβιστεί από αυτές τις δυο σκουριασμένες άγκυρες. Αυτό το αίτημα δεν θα το ανακόψουν με κακέκτυπες αντιγραφές, ρεσάλτα στην ιστορία μας και αποστασίες στελεχών μας. Το κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη κατέρρευσε από τις συντηρητικές, πελατειακές πολιτικές και τη δεξιά στροφή της νέας κυβέρνησής του, που φλερτάρει με την Ακροδεξιά. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ξεπερασμένες και καταδικασμένες πολιτικές, αδυνατώντας να αρθρώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η ιστορία μας είναι ταυτισμένη με τη δημοκρατία, τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την ευημερία των πολλών, την προστασία των πιο αδύναμων. Με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, προσηλωμένοι στον στόχο της Νέας Αλλαγής με το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και μια εθνική στρατηγική με νέους στόχους, όπως παρουσίασα στη ΔΕΘ, θα επιτύχουμε την ανατροπή».
Ανδρέας Λοβέρδος
«Προσωπικά δεν ανέχομαι ούτε την απειλή κυριαρχίας στην Κεντροαριστερά από τον λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη λεηλασία του Κέντρου από τη Δεξιά. Η γκραμσιανή επιταγή «τομή στη συνέχεια» θα είναι ο οδηγός μου. Ή θα πάρουμε την τύχη της παράταξης στα χέρια μας ή έρχεται το τέλος. Στις διπλές εθνικές εκλογές που έρχονται θα συμπιεστούμε υπερβολικά. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε πρόεδρο, να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία του μικρού κόμματος, να αλλάξουμε θέσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια του πολίτη, και να συμβάλουμε στον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους με απεγκλωβισμό από τη γραφειοκρατία. Eτσι θα γίνει το ΠΑΣΟΚ δύναμη εξουσίας».
Νίκος Ανδρουλάκης
«Η αναγέννηση της παράταξης περνάει μέσα από την πολιτική και στελεχιακή της ανανέωση. Το κόμμα μας οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακές σχέσεις, τις οποίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε, π.χ., το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, πόσο αυξήθηκαν από τα δύο αυτά κόμματα τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στην κατεύθυνση της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που θα δημιουργεί ανθεκτική και ανταγωνιστική παραγωγική βάση αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αν εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει, θα διευρυνθούμε εμείς σε βάρος των άλλων. Οι πολίτες δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από τη Ν.Δ. που αποτυγχάνει και φθείρεται και τον ΣΥΡΙΖΑ που διέψευσε όσους τον πίστεψαν και παραμένει χαμηλής αξιοπιστίας. Γι’ αυτό επιμένω ότι τώρα είναι η ώρα της δικής μας πολιτικής αντεπίθεσης».
Χάρης Καστανίδης
«Η επιρροή μας πρέπει να εκτείνεται από τον χώρο του Κέντρου και αριστερά. Η κατάκτηση ενός ζωτικού πολιτικού χώρου εξαρτάται, κυρίως, από τις ιδέες και το πρόγραμμα του κόμματός σου. Πρόκειται για μάχη ιδεών. Τούτο σημαίνει ότι επείγει, σε ελάχιστο χρόνο, να έχουμε ετοιμάσει μια νέα διακήρυξη αρχών, ανάλογης ιστορικής βαρύτητας με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου. Πέραν αυτού, είναι τέτοια η έκταση και η ένταση των προβλημάτων των πολιτών, όπως προκύπτει και από τους δραματικούς δείκτες που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ προ ολίγων ημερών, που πολύ σύντομα θα αναζητήσουν ξανά προοδευτικές λύσεις. Και είναι πολλοί –σας διαβεβαιώ– εκείνοι που αναζητούν ξανά τη δική μας φωνή και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των κρίσιμων προβλημάτων. Οφείλουμε στην ιστορία μας και στον κόσμο που μας πιστεύει να ανταποκριθούμε».
Γράφουν στην «Κ»:
Τάσος Γιαννίτσης: Σοσιαλδημοκρατία – Κεντροαριστερά: Μπροστά στον καθρέφτη
Παντελής Καψής: Η «νοσταλγία της αυτοκρατορίας» βασική τροχοπέδη του ΠΑΣΟΚ
+1 ερώτηση προς κάθε υποψήφιο
Φώφη Γεννηματά
– Μετρώντας έξι χρόνια στην ηγεσία, έχετε κατορθώσει να διπλασιάσετε τα ποσοστά του κόμματος και δεσμεύεστε για περαιτέρω διπλασιασμό. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σταθερά μια στασιμότητα. Πού την αποδίδετε και πώς σκοπεύετε να την ανατρέψετε;
– Η κάλπη μετράει. Οποτε και αν γίνουν εκλογές, θα υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας. Ανεβαίνουμε από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Πατάμε μετά από καιρό σε σταθερή βάση. Παρά την πανδημία που «πάγωσε» τους συσχετισμούς και τις επιθέσεις σε βάρος μας του ψευτοδικομματισμού, είμαστε το μόνο κόμμα που, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις σε εκτίμηση αποτελέσματος, βρισκόμαστε πάνω από το εκλογικό μας ποσοστό και, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, με τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης. Τώρα που οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη χτυπούν την κοινωνία· τώρα που ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι δεν μπορεί· τώρα που φυσάει αέρας στα πανιά της Σοσιαλδημοκρατίας· τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα. Δημιουργήσαμε δίκτυα, αναδείξαμε νέα στελέχη, επανασυνδεθήκαμε με κοινωνικές ομάδες που μας είχαν εγκαταλείψει. Εχουμε αφήγημα, όπως είπα, για την επόμενη μέρα της χώρας. Καλώ τον κόσμο της παράταξης να προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι, ασυμβίβαστα, αυτόνομα, προοδευτικά, για τη νίκη.
Ανδρέας Λοβέρδος
– Προτάσσετε την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εσωκομματικά σας καταλογίζεται «όψιμο ενδιαφέρον», κυρίως λόγω της αποχώρησής σας και της δημιουργίας νέου κόμματος κατά την περίοδο της εκλογικής καθίζησης της παράταξης. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
– Ουδέποτε αποχώρησα. Oπως όλοι ξέρετε, από το κόμμα διαγράφηκα επειδή ίδρυσα έναν πολιτικό όμιλο. Λίγο αργότερα, όμως, με τον Β. Βενιζέλο δώσαμε τα χέρια και προχωρήσαμε ενωμένοι. Ούτε σε εκλογές σωματείου δεν έχω συμμετάσχει απέναντι στην παράταξή μου. Εκείνοι που μοιράζουν πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης, «άκαπνοι» ενίοτε, νομίζουν ότι οι πολίτες στερούνται μνήμης και κρίσης. Αυτό όμως δεν ισχύει, και σε ό,τι με αφορά στέκομαι μπροστά στους συμπολίτες μου με τον απόλυτο σεβασμό που δικαιούνται. Eχω ανεπίληπτο και δυνατό βιογραφικό ενότητας και προσέρχομαι στις εκλογές του Δεκεμβρίου με το σύνθημα: Για πάντα ΠΑΣΟΚ.
Νίκος Ανδρουλάκης
– Αντίπαλοί σας αναδεικνύουν ως μειονέκτημα το γεγονός ότι εάν εκλεγείτε δεν θα έχετε δυνατότητα παρουσίας στη Βουλή. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το συγκεκριμένο ζήτημα;
– Το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος μπορεί να διευρύνει και να δυναμώσει την παράταξη, δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο στόχος μου και για αυτό είμαι υποψήφιος. Σήμερα δεν βρισκόμαστε στην αρχή της τετραετίας αλλά στον δρόμο για τις εκλογές, οπότε σύντομα θα είμαι στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό που κάποιοι παρουσιάζουν ως πρόβλημα, στην Ευρώπη είναι σύνηθες. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 20 ευρωβουλευτές έχουν εκλεγεί πρόεδροι των εθνικών τους κομμάτων στη διάρκεια της θητείας τους. Οι ηγέτες των μεγαλύτερων σοσιαλιστικών κομμάτων, ο Κόστα στην Πορτογαλία και ο Σάντσεθ στην Ισπανία, δεν ήταν βουλευτές όταν εξελέγησαν πρόεδροι. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε φοβικοί απέναντι σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε άλλες χώρες και συγγενή κόμματα. Αντιθέτως, σε μια περίοδο ανόδου της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, η ενεργή παρουσία μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα θα είναι θετική. Οσον αφορά το ζήτημα της προσωρινής εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή, θα το χειριστώ θεσμικά, με απόλυτο σεβασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.
Χάρης Καστανίδης
– Θεωρείστε βασικός εκπρόσωπος της «αντιδεξιάς» πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ, κατεύθυνση που προτάσσει και η παρούσα ηγεσία. Τι σας οδήγησε στο να μην συνταχθείτε με την κ. Γεννηματά αλλά να ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας, που θα μπορούσε πιθανώς να αποδυναμώσει το εν λόγω μέτωπο;
– Υπονοείτε ότι υπάρχουν και κάποιοι που εκπροσωπούν τη «φιλοδεξιά» πτέρυγα; Και τι ακριβώς σημαίνει αντιδεξιά πτέρυγα; Ας πούμε, αυτοπροσδιορίζεσαι ως «αντιδεξιός», αλλά δεν έχεις πρόβλημα να ψηφίσεις μαζί με τη Δεξιά τον αλήστου μνήμης νόμο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες; Προσωπικά, δεν επιλέγω τα «αντί», δεν ορίζω τη θέση μου ως αντίθεση σε κάποιον άλλο. Προτείνω τον δικό μου κόσμο ιδεών, υποστηρίζω τις δικές μου προγραμματικές προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος και στους θεσμούς. Από τη δική μου αφήγηση προκύπτει η διαφορά της προοδευτικής λύσης από τη συντηρητική της Δεξιάς. Δεν υπάρχουν «μέτωπα» στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Οι υποψηφιότητες είναι διακριτές μεταξύ τους. Η δική μου στοχεύει στην ανάδειξη μιας σαφούς ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της παράταξης, που εδράζεται στην υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μια εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Στοχεύει, ακόμη, να αναδιατάξει οργανωτικά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Eτσι, θα γίνει ξανά ισχυρή η δημοκρατική παράταξη.
** Οι κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής θα στηθούν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος –εφόσον χρειαστεί– θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 του μηνός. Τις εκλογές θα «τρέξει» η εταιρεία OTS, που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή τους και το 2017, στον νεοσύστατο, τότε, φορέα της Κεντροαριστεράς. Εκτιμάται ότι θα στηθούν περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Oποιος επιθυμεί να ψηφίσει θα μπορεί να εγγραφεί ως μέλος του κόμματος έως και την ημέρα των εκλογών, με αντίτιμο 3 ευρώ.