Προχωράει η Εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ

Θετική η ανταπόκριση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην αφήσουν κανένα εργαλείο που υπάρχει στα χέρια τους να πάει χαμένο είναι αποφασισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στριμώξουν την κυβέρνηση. Με αυτό το σκεπτικό, προχώρησαν στην κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το timing δεν είναι τυχαίο, καθώς εκτιμούν πως η παραίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τις αποκαλύψεις που τον συνέδεαν με «στημένες» δημοσκοπήσεις, άνοιξε και πάλι τη σχετική συζήτηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται στην πρόταση, πως «στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ –περί τα 42 εκατ. ευρώ–και μάλιστα “fast track”, με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες». Από την Κουμουνδούρου αναφέρονται στη «Λίστα Πέτσα Νο 1 και Νο 2» στην αποτυχημένη, όπως υποστηρίζουν, καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και στη χρηματοδότηση της Enterprise Greece.

Για ενισχύσεις προς ΜΜΕ και σχέσεις με εταιρείες δημοσκοπήσεων – Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει διεύρυνση της έρευνας και στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα.

Το δεύτερο σημείο που χρήζει διερεύνησης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά το ενδεχόμενο σπατάλης δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, «που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ζητούν να εξεταστεί «η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Δημόσιο»

Η απάντηση ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ενα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή». Ο Γιάννης Οικονόμου συμπλήρωσε πως «όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρότασή του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλειοψηφία δεν αποκλείεται να εισηγηθούν διεύρυνση του προς διερεύνηση διαστήματος (πχ. από το 2015 και μετά), σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν κατηγορηματικά αρνητικοί.

Είναι φανερό πως στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν μέσω της πρότασης για Εξεταστική να συσπειρώσουν τις δυνάμεις της μειοψηφίας απέναντι στο Μαξίμου και όπως όλα δείχνουν δεν θα δυσκολευτούν. Το ΚΙΝΑΛ προτίθεται να υπερψηφίσει, όπως συνηθίζει σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές «για λόγους αρχής» αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Στο «ναι»καταλήγει και το ΚΚΕ, που επιμένει στην τροπολογία του για δωρεάν προβολή μηνυμάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

«Ολα στο φως»είναι η απάντηση της Ελληνικής Λύσης, ενώ «ναι» λέει και το ΜέΡΑ25. Επί της ουσίας, για πρώτη φορά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση τίθεται σε εφαρμογή η έπειτα από πρωτοβουλία της Ν.Δ. ψηφισθείσα διάταξη, σύμφωνα με την οποία πλέον είναι δυνατή η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής με πρωτοβουλία της εκάστοτε μειοψηφίας. Βασική προϋπόθεση είναι να τη ζητήσουν τουλάχιστον 120 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT