Η παράμετρος της πανδημίας και οι εκλογές ΚΙΝΑΛ

Η παράμετρος της πανδημίας και οι εκλογές ΚΙΝΑΛ

Σε πλήρη προεκλογική δραστηριότητα επανέρχεται το ΚΙΝΑΛ, μετά και το αίσιο τέλος των πολυήμερων ζυμώσεων για τους ρόλους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη προεκλογική δραστηριότητα επανέρχεται το ΚΙΝΑΛ, μετά και το αίσιο τέλος των πολυήμερων ζυμώσεων για τους ρόλους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι έξι υποψήφιοι επιστρέφουν σε ρυθμούς περιοδειών, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για το πώς και πότε θα διεξαχθούν τα ντιμπέιτ.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία που έβαλε στο τραπέζι ο Π. Γερουλάνος ως ενδεχόμενο συνιστά ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, για τεχνικούς και όχι μόνον λόγους.

Ολα τα στρατόπεδα τάσσονται υπέρ των «τηλεμαχιών» και μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τρεις επίσημες προτάσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχετική επιστολή του ανέφερε πως είναι θετικός «στην προοπτική να ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις όλων των τηλεοπτικών μέσων σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο», ενώ πρότεινε δύο ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο τελικούς μονομάχους, μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, από προχθές ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε γνωστοποιήσει την εισήγησή του για 2+1 ντιμπέιτ, δηλαδή δύο με συμμετοχή όλων πριν από τον πρώτο γύρο και ενός επιπλέον μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο. Χθες, επισημοποίησε την πρότασή του και ο Παύλος Γερουλάνος για τέσσερα θεματικά ντιμπέιτ σε ισάριθμες πόλεις της περιφέρειας. Οπως αναφέρουν από τη Χαρ. Τρικούπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι πιθανό να χαραχθεί το χρονοδιάγραμμα στην αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), στην οποία θα αναζητηθεί κοινό έδαφος μεταξύ των έξι.

Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος σε συνέντευξή του (ΕΡΤ Ιωαννίνων) έθεσε στο τραπέζι και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όχι μόνο για τους αποδήμους, αλλά και εγχώρια, λόγω έξαρσης της πανδημίας, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο, ώστε να έχουμε υψηλή συμμετοχή και ισχυρή νομιμοποίηση αποτελέσματος». Ο παράγοντας του κορωνοϊού, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποκλείεται να αναδυθεί στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει τεθεί επίσημα από καμία πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτρονική ψηφοφορία συνιστά ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, για τεχνικούς και όχι μόνο λόγους. Οπως τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη, πρόκειται για διαδικασία που –ειδικά σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια– απαιτεί «κλειστό» μητρώο, δηλαδή να μην υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής ψηφοφόρων ως μελών την ημέρα των εκλογών. Πέρα από το τεχνικό σκέλος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέτρεπε τις αποφάσεις της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία οι πλευρές Λοβέρδου και Ανδρουλάκη είχαν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τα ανοιχτά μητρώα. Συνεπώς, πρόκειται για σενάριο που δεν συγκεντρώνει, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ισχυρές πιθανότητες υλοποίησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT