ΚΙΝΑΛ: Σε τεντωμένο σχοινί έως τις κάλπες

ΚΙΝΑΛ: Σε τεντωμένο σχοινί έως τις κάλπες

Οι διαφωνίες για τα ντιμπέιτ, τα μπρα ντε φερ στην Κ.Ο. και ο «γρίφος» των δημοσκοπήσεων.

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι προέβλεπαν ότι μετά τις απρόσμενες εξελίξεις που σημάδεψαν την προεκλογική περίοδο του ΚΙΝΑΛ η κούρσα για την ηγεσία θα κινείτο –στο μέτρο του εφικτού– σε ηπιότερους τόνους, σίγουρα δεν επιβεβαιώνονται. Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, από τις διαφωνίες για την ηγεσία της Κ.Ο. και τα ντιμπέιτ μέχρι τον «διχασμό» στη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα, ανέδειξαν βαθιά εσωκομματικά χάσματα, προμηνύοντας τρεις ακόμη εβδομάδες υψηλών τόνων.  

Το σίριαλ των ντιμπέιτ

Στο πλέον ενδεικτικό όλων εξελίχθηκε το ζήτημα των τηλεμαχιών. Ως γνωστόν, οι πέντε από τους έξι υποψηφίους (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης) συμφώνησαν στη βάση δύο ντιμπέιτ έως τον πρώτο γύρο και ενός επιπλέον πριν από τον δεύτερο, στην ΕΡΤ, με διά ζώσης παρουσία και θεματικές ενότητες, στα πρότυπα του 2017. Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου πρότεινε τρεις θεματικές τηλεμαχίες στη δημόσια τηλεόραση, αλλά μέσω Ζoom και με τετράλεπτες απαντήσεις για κάθε ενότητα (αντί 1,5 λεπτού).

Επειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις έντασης, το ιδιόμορφο και ανισομερές χάσμα δεν γεφυρώθηκε. «Δεν θέλει να γίνουν ντιμπέιτ και πετά την μπάλα στην εξέδρα», καταλογίζεται στον πρώην πρωθυπουργό, «όχι σε μια διαδικασία ριάλιτι σόου», αντιτείνει η πλευρά του τελευταίου. Η αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) δήλωσε… αναρμόδια με ισοψηφία, νίπτοντας τας χείρας της, και κάπως έτσι το ντιμπέιτ των «έξι» ναυάγησε.

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, συνεπώς, το ερώτημα είναι σε ποια τηλεοπτική συχνότητα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι, πιθανότατα χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι «πέντε» την Παρασκευή έστειλαν επιστολές στην ΕΡΤ, καλώντας τη να προχωρήσει τις διαδικασίες. Από την πλευρά της, η δημόσια τηλεόραση –την οποία ευνόητα βαραίνει ένας πιο θεσμικός ρόλος συγκριτικά με τα ιδιωτικά κανάλια– δεν είναι αρνητική στο να φιλοξενήσει τηλεμαχία των «πέντε», ζητώντας ωστόσο η πρόταση να κατατεθεί με αντίστοιχα θεσμικό τρόπο από τη Χαρ. Τρικούπη.

Στο ΚΙΝΑΛ, μετά και την «απόσυρση» της ΕΔΕΚΑΠ, κανένας δεν φαινόταν διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη μιας επίσημης κομματικής πρότασης με «αποκλεισμένο» έναν εκ των υποψηφίων. Επομένως, και το σενάριο τηλεμαχιών χωρίς τον Γ. Παπανδρέου στην ΕΡΤ παρέμενε στον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν και αυτό το ενδεχόμενο δεν προχωρήσει, τα ντιμπέιτ των «πέντε» θα γίνουν σε ιδιωτικά κανάλια, με δύο εξ αυτών να έχουν καταθέσει προτάσεις.

Αρκετοί προειδοποιούν για εικόνα που «τραυματίζει» την παράταξη όχι μόνο ενόψει μιας διαδικασίας με ζητούμενο τη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

«Mπρα ντε φερ» στη Βουλή

Η δεύτερη δοκιμασία για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ κατεγράφη την Πέμπτη στη Βουλή και δεν ήταν η μοναδική που αφορούσε την Κ.Ο. τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορεί στο ζήτημα της «μεταβατικής» ηγεσίας της η κρίση να αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, αποδείχθηκε ωστόσο μια προειδοποιητική βολή για όσα έγιναν στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Η δημόσια διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου από την κεντρική γραμμή τού «παρών» είχε έντονο παρασκήνιο και διαφορετικές εσωκομματικές αναγνώσεις.

Εως και το συντονιστικό της Κ.Ο. την Τρίτη, το ΚΙΝΑΛ κατευθυνόταν συλλογικά προς υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, παρά τις ενστάσεις επί ορισμένων άρθρων. Οι διαφωνίες βουλευτών στην επίμαχη συνεδρίαση οδήγησαν στο «παρών», αλλά και στην παραίτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου (η οποία στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο) από τη θέση της εισηγήτριας, με αντικαταστάτη τον «παπανδρεϊκό» Ιλχάν Αχμέτ. Αρκετοί εξ όσων διαφώνησαν με την τελική γραμμή καταλόγιζαν στον πρώην πρωθυπουργό ότι «υποκίνησε» τις έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν στην αλλαγή στάσης στο συντονιστικό και εκφράστηκαν κυρίως από τον Γιώργο Καμίνη, βουλευτή που επίσης στηρίζει τον κ. Παπανδρέου.

Στην αντίπερα όχθη, δεν ήταν λίγες οι εσωκομματικές φωνές που χαρακτήριζαν «φάουλ» τη διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου –ως υποψήφιου αρχηγού– και μάλιστα με τον τρόπο που τη διατύπωσε, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που αποτυπώθηκε έμμεσα και στην ανακοίνωση της Κ.Ο. που ακολούθησε και εξηγούσε τη στάση του κόμματος. Εν ολίγοις, καταλογίστηκε στον πρώην υπουργό ότι «χρησιμοποίησε» το βήμα της Ολομέλειας για να αναδείξει την ατζέντα της υποψηφιότητάς του, κόντρα στο στίγμα συνοχής του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι το ΚΙΝΑΛ βαδίζει προς τις κάλπες με το θερμόμετρο στα ύψη και το πρόταγμα της ενότητας υπό εμφανή αμφισβήτηση. Βέβαια, πρόκειται για ένα σκηνικό λίγο πολύ αναμενόμενο σε μια εσωκομματική αναμέτρηση, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν για εικόνα που «τραυματίζει» την παράταξη όχι μόνο ενόψει μιας διαδικασίας με ζητούμενο τη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εικόνα των «3+3» υποψηφίων, αποτυπώνοντας μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ Παπανδρέου, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Εκπέμπουν, όμως, και την εικόνα μιας κούρσας που είναι δύσκολο να «αναγνωστεί» δημοσκοπικά.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, τουλάχιστον όσον αφορά την οπτική της εταιρείας, η χαρτογράφηση της αναμέτρησης αποτελεί ιδιαίτερα σύνθετο εγχείρημα, κυρίως για δύο λόγους.

Πρώτον, όπως λέει, «γιατί αυτό θα απαιτούσε τυχαία δειγματοληψία από ένα ευρύ δείγμα του γενικού πληθυσμού, της τάξεως αρκετών χιλιάδων συνεντεύξεων. Ετσι θα προέκυπτε ένα ικανό δείγμα ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το οποίο το 2019 συγκέντρωσε 8,1%, δηλαδή αντιπροσώπευσε μια σχετικά περιορισμένη δεξαμενή περίπου 450.000 πολιτών επί 6 εκατ. συμμετεχόντων στις εθνικές εκλογές».

Δεύτερον, συνεχίζει, «ακόμη κι αν μετρηθεί ένα τόσο μεγάλο δείγμα, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστεί με ακρίβεια το πόσοι εξ αυτών που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη».

«Είναι νωρίς για προβλέψεις, αλλά φαίνεται πως το οργανωτικό κομμάτι του κάθε υποψηφίου θα παίξει σημαντικό ρόλο», σημείωνε στην «Κ», από την πλευρά του, έμπειρο στέλεχος, μεταφέροντας μια επικρατούσα εσωκομματική αίσθηση: ότι πολλά θα κριθούν από το πόσους ψηφοφόρους θα καταφέρει να κινητοποιήσει το εκάστοτε στρατόπεδο στις 5 Δεκεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT