Θεωρείο: Ο πρώτος Ελληνας έγχρωμος βουλευτής

Θεωρείο: Ο πρώτος Ελληνας έγχρωμος βουλευτής

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ πιθανόν η επόμενη Βουλή να έχει τον πρώτο έγχρωμο Ελληνα βουλευτή. Οπως πληροφορούμαι, η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα στη Β΄ Πειραιά είναι ειλημμένη. Ο Χαγκαμπιμάνα, για τον οποίο σας έχω ξαναγράψει, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, καθώς ήρθε αρχικά για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τελικά παρέμεινε συνεχίζοντας τις σπουδές του και στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου μάλιστα είχε εμπλακεί με την πολιτική, καθώς ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα του, στο Μπουρούντι, όπου το καθεστώς όμως τον φυλάκισε. Με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών και προσωπικά τότε του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος στη Β΄ Πειραιά, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να ονειρεύεται πως μπορεί να είναι στην επόμενη Βουλή. Από πλευράς Ν.Δ. η στήριξη είναι δεδομένη στον 50χρονο Σπύρο, που με κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη του στην πατρίδα μας, που έγινε και δική του. Η περιοχή μάλιστα όπου θα πολιτευτεί έχει και μία ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς στο παρελθόν είχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή.

Ερχονται παραιτήσεις γ.γ.

Τον Ιανουάριο που μας έρχεται θα πρέπει να παραιτηθούν όσοι γενικοί γραμματείς θέλουν να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές, καθώς θα απομένουν ακριβώς 18 μήνες έως τις εκλογές, που αποτελούν το όριο για την παραίτηση. Μην περιμένετε, ωστόσο, τίποτα σαρωτικές παραιτήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή, όπως τις μετράω τουλάχιστον, μου βγαίνουν σίγουρες τέσσερις: η Σοφία Νικολάου που θα παραιτηθεί από γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για να πολιτευτεί στην Εύβοια, ο Μανώλης Λογοθέτης, γ.γ Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, θα πολιτευτεί πιθανότατα στο Βόρειο Αιγαίο, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας, στα Γρεβενά και η Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, θα πολιτευτεί κατά πάσα πιθανότητα στις Κυκλάδες.  

Απαντήσεις με… στοιχεία

Τι κοινό έχουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Θάνος Πλεύρης; Πολιτικά προέρχονται από τελείως διαφορετικές μήτρες, ωστόσο αμφότεροι βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος για τα λεωφορεία και ο δεύτερος για τις ΜΕΘ. Η απάντηση που δίνουν είναι κοινή: οι αριθμοί. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση σήμερα, χωρίς να είναι ιδανική, είναι πολύ καλύτερη από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, στην Αλεξανδρούπολη όπου πήγε προσφάτως ο Τσίπρας, οι ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8 και σήμερα είναι 21, στην Κομοτηνή από 3 έγιναν 5. Αντίστοιχα στα ΜΜΜ ο στόλος αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 55%, καθώς 500 επιπλέον λεωφορεία κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ενώ τις ώρες αιχμής βγαίνουν 1.310 οχήματα, από 850. Και με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζεται και κεντρικά πλέον ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης, καθώς κάθε φορά που αναφέρεται είτε στις ΜΕΘ είτε στα ΜΜΜ, ο Γιάννης Οικονόμου θα… δείχνει αριθμούς.

Νουβέλ βαγκ

Λίγοι παρατήρησαν κάτι σημειολογικό από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή στη Βουλή. Ο Τσίπρας επέλεξε να βγάλει μπροστά ως ομιλητές στη συζήτηση για την Εξεταστική τη νέα γενιά του κόμματος, σε μια σαφή προσπάθεια να μπουν στο κάδρο και νέα πρόσωπα. Είδα, για παράδειγμα, την Αναστασία Γκαρά, ετών 37 και τον Μάριο Κάτση, ετών 36 να μιλάνε στη συνεδρίαση. Η εικόνα «ανανέωσης», που είναι επιτακτική ανάγκη για την αξ. αντιπολίτευση, ήταν σαφέστατα ένα θετικό σημάδι, παρά τις συνήθεις υπερβολές που χαρακτήρισε τον λόγο τους σε αρκετές αποστροφές.

Ο ελιγμός Μητσοτάκη

Οι συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 ανοίγουν αναπόφευκτα ένα άλλο παράθυρο: αυτό ενός ακόμα ανασχηματισμού. Εάν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη του 2023, τότε θεωρείται πολύ δύσκολο να πάει ο πρωθυπουργός με την παρούσα κυβέρνηση, η οποία τότε θα έχει συμπληρώσει 20 μήνες. Ετσι, οι διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη λειτουργούν και ως δόλωμα στην Κ.Ο., καθώς πολλοί βουλευτές θεωρούν πως μπορεί να δουν κυβερνητική θέση στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα πριν από τις κάλπες.  

Ενδιαφέρον Δουκάκη

Η ελίτ της ομογενειακής ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Βοστώνης παραβρέθηκε στη δεξίωση που συνδιοργάνωσαν ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και η Melani Camett, επικεφαλής του Weatherhead Center for International Affairs του Χάρβαρντ, σε εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση με κεντρική ομιλήτρια τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η δεξίωση οργανώθηκε προς τιμήν της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και μεταξύ των άλλων καλεσμένων ήταν και ο Μάικλ Δουκάκης με τη σύζυγό του, Κίτι. Στο τέλος της εκδήλωσης ο γενικός πρόξενος παρέδωσε στην κ. Αγγελοπούλου αντίγραφο της διακήρυξης που εξέδωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσαρλς Μπέικερ με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Στην τελευταία φράση μνημονεύεται η επέτειος, τιμώνται οι ιστορικοί δεσμοί του αμερικανικού και του ελληνικού λαού και αναγνωρίζεται η επιτυχία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ως σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Ελλάδας, για τους οποίους η χώρα μας έλαβε τον «διεθνή έπαινο». Στα παραλειπόμενα πάντως της εκδήλωσης, είχε ενδιαφέρον πως ο Μάικλ Δουκάκης όπου έβρισκε Ελληνα ρωτούσε για το πώς πάει η πανδημία στη χώρα, αποδεικνύοντας πως το χούι δεν φεύγει και πάντα θα έχει ενδιαφέρον για τη χώρα καταγωγής του.   

Μία ερμηνεία  

Την ενόχληση του Μανούσου Βολουδάκη προκάλεσε σχόλιο της στήλης εντός της εβδομάδας. Το σχόλιο ανέφερε πως ο βουλευτής Χανίων έθεσε ζητήματα λειτουργίας της Κ.Ο., γεγονός που εγώ ερμήνευσα –δεν το είπε εκείνος– ως αιχμή και για τον Γιάννη Μπούγα. Από εκεί και πέρα οφείλω να πω πως ο Βολουδάκης στη σύγκρουσή του με τον Σπήλιο Λιβανό έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές πως ο ίδιος δεν καλύπτει όσους συμπατριώτες του αγρότες παρανομούν, αλλά αντίθετα ζητεί τον έλεγχό τους. Και αυτό είναι σημαντικό, ώστε να γίνει μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για το πρόβλημα με τους αγρότες. Και εδώ είμαστε να το παρακολουθούμε.

Ο Γιώργος  είναι πονηρός… 

Ο παμπόνηρος ΓΑΠ την Παρασκευή στη Βουλή επέλεξε να ζητήσει τον λόγο –όπως έχει δικαίωμα ως πρώην πρωθυπουργός– σε ένα χρονικό σημείο που φάνηκε σαν να ήταν αυτός αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, καθώς μίλησε μετά τους πολιτικούς αρχηγούς και λίγο πριν μιλήσει ο Τσίπρας. Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο ΓΑΠ και τον παρακολούθησε προσεκτικά. Πολλοί αναρωτήθηκαν, μάλιστα, αν οι δυο τους ήταν σε συνεννόηση. Δεν αγοράζω αυτό το σενάριο, καθώς θεωρώ πως η εκλογή ΓΑΠ δεν συμφέρει τον Τσίπρα, αλλά, αντίθετα, τον Μητσοτάκη.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT