Συναντίληψη στην τετραμερή

Η Αν. Μεσόγειος στην ατζέντα των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Την ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε αυτή να αποκτήσει ακόμα στενότερη και ενδεχομένως μονιμότερη μορφή, συζήτησαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, Νίκος Δένδιας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια δημόσια επίδειξη κοινής αντίληψης για σημαντικά θέματα της περιφερειακής ατζέντας. Λίγο πριν από την τετραμερή, ο κ. Λε Ντριάν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και έγινε εκτενής συζήτηση τόσο για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας όσο και για την προοπτική ενίσχυσης της σχέσης υπό το φως και των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θεωρεί την τετραμερή ως εξαιρετικά σημαντικό σχήμα συνεργασίας και πρόσθεσε πως η επίσκεψη του κ. Λε Ντριάν «λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο». Ο κ. Λε Ντριάν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σημασία της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ τόνισε ότι «είναι μια στιγμή που πρέπει να δράσουμε από κοινού σε πολλά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες». Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αναφέρεται «σε ζητήματα ασφάλειας, κυριαρχίας και κυριαρχιών στη Μεσόγειο».

«Είναι μια στιγμή που πρέπει να δράσουμε από κοινού σε θέματα ασφάλειας και κυριαρχίας», ανέφερε ο κ. Λε Ντριάν, που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό.

Στην ατζέντα της τετραμερούς τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και τα τεκταινόμενα σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Περσικό κόλπο και Σαχέλ. Μετά την τετραμερή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν τεσσάρων σημείων, όπου κατ’ αρχάς σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση με αυτή τη σύνθεση, έπειτα από τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο. Τονίστηκε ότι οι συζητήσεις έγιναν «υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Επιπλέον σημειώθηκε ότι τα τέσσερα κράτη έχουν άριστες σχέσεις «με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Ως ενδεικτικοί τομείς συνεργασίας αναφέρονται η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και η μετανάστευση. Το ανακοινωθέν καταλήγει με τη σημείωση ότι και οι τέσσερις πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη «να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο». Του ανακοινωθέντος προηγήθηκαν δηλώσεις μέσω των οποίων εστάλησαν μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Το πλέον εύγλωττο ήταν εκείνο του κ. Δένδια προς τη Μαδρίτη, ιδιαίτερα μετά τη χείρα βοηθείας της Μαδρίτης προς την Αγκυρα, διά της μορφής ενίσχυσης της διαιώνισης των εξαγωγών εξοπλισμών προς την Τουρκία. Ο κ. Δένδιας ευχήθηκε «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της Ε.Ε.».

Ο κ. Λε Ντριάν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε κυρίως στη «στρατηγική πυξίδα» της Ε.Ε. και στο όραμα της Γαλλίας (που αναλαμβάνει την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου) να αποκτήσει η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της «τα απαιτούμενα μέσα για να προσαρμοστεί στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, σε έναν κόσμο σκληρό, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με έντονο ανταγωνισμό και διαρκείς και συνεχείς απόπειρες αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT