Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, διεξάγεται στο Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η κρίση ακρίβειας, με τον κ. Τσίπρα, καταθέτοντας το αίτημα για τη συζήτηση, να κάνει λόγο για απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μητσοτάκης: Μπόνους σε υγειονομικούς – Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία
Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης πολιτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
- 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Όπως διευκρίνισε, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου.
- Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.
- Το ίδιο επίδομα θα χορηγηθεί σε 173.000 πολίτες με αναπηρία.
«Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία. Έχουμε σχέδιο, αλλά δεν διεκδικούμε το αλάθητο εξ ου και μένουμε ανοιχτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε με πολλές αντίστοιχες στο παρελθόν. Η πατρίδα θέλει συναίνεση, εάν όχι συμπαράταξη. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε: «Απαντήστε κ. Τσίπρα δέχεστε ή όχι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία; Απαντήστε κ. Τσίπρα για να σας ακούσει ο ελληνικός λαός».
«Πρόσκαιρο φαινόμενο» οι πληθωριστικές πιέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξωγενές και πρόσκαιρο το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων, τονίζοντας ότι πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο, με φόντο την αύξηση της ζήτησης έπειτα από την άρση των lockdowns.
Επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη που συνδέει το φαινόμενο με τη χαλαρή νομισματική πολιτική, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Αποκλιμάκωση το α’ τρίμηνο 2022
Σημείωσε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως το καλάθι προϊόντων παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με άλλα κράτη. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο.
Επανέλαβε εξάλλου ότι αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο -όπως πρόσθεσε- η χώρα απαντά με αποτελεσματικότητα, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως πρώτη η Ελλάδα ανακοίνωσε επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως προς τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. «Εάν κάνετε αναλογικό υπολογισμό, η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί μια σειρά παρεμβάσεων και για τους νέους, όπως μεταξύ άλλων το πρώτο ένσημο, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει εντός του έτους μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού για τους χαμηλόμισθους.
«Αντιστροφή της φοροεπέλασης»
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αντιστροφή της «φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας, τη στιγμή που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια να έχει την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της πανδημίας. Η αύξηση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια είναι 7,4% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3,5%» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos». Έκανε επίσης λόγο για «ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του. Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».
Σημείωσε επίσης ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δεν τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».
«Είστε η κυβέρνηση των deals»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει κατανοήσει τι βιώνει το ελληνικό νοικοκυριό» και ότι «αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης», έχοντας «εμμονές σε αποτυχημένες οικονομικές συνταγές» και «εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την κρίση της ακρίβειας «θα την πληρώσουν υπέρμετρα οι πιο αδύναμοι».
«Κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν κάνετε καλά» ανέφερε και τόνισε ότι «δεν μπορεί να φταίει η συγκυρία, όλοι οι άλλοι, εκτός από αυτούς που μας κυβερνούν». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν» και ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ «από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο», καθώς και ότι επιλέγει «να παραδώσει σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία της ενεργειακής πολιτικής». «Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals, είστε η κυβέρνηση των deals, μόνο που αυτά ζημιώνουν την χώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχετε κάνει χειρότερη τη ζωή για χιλιάδες Έλληνες πολίτες» και τόνισε ότι «το νιώθετε ότι κλείνει ο κύκλος σας», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική σας κληρονομιά θα είναι αυτό που αισθάνεται η πλειονότητα της κοινωνίας όταν λαμβάνει τον λογαριασμό του ρεύματος: απόγνωση». Είπε επίσης ότι όσο ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία σας», χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Θεσπίσαμε μόνιμη 13η σύνταξη. Δεν τη δώσατε ούτε την άνοιξη του 2020, ούτε την άνοιξη του 2021, και έρχεστε σήμερα εδώ να ανακοινώσετε 250 ευρώ. Η 13η σύνταξη ήταν “ψίχουλα”, τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική πολιτική. Αυτός είστε, όμως η επικοινωνία έχει και τα όρια της», είπε. «Στον επόμενο τόνο, δεν θα είναι η ώρα Μητσοτάκη, αλλά η ώρα του λαού. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», κατέληξε.
⇒ Μητσοτάκης: Μπόνους σε υγειονομικούς – Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία
⇒ Τσίπρας: Θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr