Πρεμιέρα Εξεταστικής για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις με εντάσεις

Πρεμιέρα Εξεταστικής για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις με εντάσεις

Με συγκρουσιακές διαθέσεις εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αντιπαραθέσεις Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης, άρχισαν χθες στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Με συγκρουσιακές διαθέσεις εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αντιπαραθέσεις Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης, άρχισαν χθες στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτικό των διαθέσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ετέθησαν «διαδικαστικά» ζητήματα, με τρόπο που οδήγησε τον εκπρόσωπο του κόμματος στην επιτροπή, Γ. Ραγκούση, να καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι «έγινε το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσε να γίνει» στην Εξεταστική. Αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενος με έμφαση από το ΚΙΝΑΛ, ζήτησε να εκλεγεί διακομματικό προεδρείο, αλλά η «γαλάζια» πλειοψηφία επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής το αρνήθηκε, προκαλώντας τον καταγγελτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε άλλο σημείο, ετέθη ακόμα και θέμα μη ορθού τρόπου κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης.

«Είναι μια επιτροπή που από τη φύση της είναι εντελώς ξεχωριστή. Είναι εξεταστική επιτροπή της μειοψηφίας», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, υπενθυμίζοντας ότι η Εξεταστική συγκροτήθηκε βάσει του αναθεωρηθέντος Συντάγματος που προβλέπει τέτοια δυνατότητα για πρώτη φορά στην αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, η Κατερίνα Παπακώστα εκ μέρους της Ν.Δ. και λίγο μετά ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Κεφαλογιάννης, μνημονεύοντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής υποστήριξαν την ορθότητα της επιλογής της Ν.Δ. να απορρίψει το αίτημα για διακομματικό προεδρείο.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν λόγος για «προφάσεις και προσχήματα» της Ν.Δ., και σημειωνόταν: «Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση. Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Απαντώντας, η Ν.Δ. σχολίασε μεταξύ άλλων: «Η Ν.Δ. δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί Εξεταστική επιτροπή. Οσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής».

Πέραν του κ. Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρος και γραμματέας εξελέγησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ν. Υψηλάντης και Γ. Μελάς. Η επιτροπή που συζητάει σήμερα και για τη λίστα μαρτύρων που θα κληθούν, αποφασίστηκε να συνεδριάζει τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT