Ελληνοτουρκικά: Η κρίση στην Τουρκία έφερε και νέες απειλές

Ελληνοτουρκικά: Η κρίση στην Τουρκία έφερε και νέες απειλές

Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και μάλιστα με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εκτοξεύει η Αγκυρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η περιδίνηση της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση κατά της Ελλάδας αντέδρασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Eλλάδα με επιθετικές ενέργειες και επιθετική ρητορική δεν εκπληρώνει τους όρους της καλής γειτονίας και συνεχίζει να παραβιάζει τους όρους που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που οφείλει να εφαρμόσει. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή». Στο σημείο αυτό θεωρείται πως η Αγκυρα, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους πολλών συνθηκών, ενώ εκφράζει και την ενόχλησή της για τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εντύπωση προκάλεσε και το ότι η Αγκυρα στην ίδια ανακοίνωση τονίζει πως «οι δυνάμεις που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω βήματα, υποστηρίζοντας τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν αυτήν την προσέγγιση που θα διαταράξει την ηρεμία της περιοχής και να πάρουν θέση προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της ειρήνης». Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρουν πως το μήνυμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Αθήνα με αυτές τις δύο χώρες.

Η τουρκική οικονομία

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε, ενώ η τουρκική οικονομία συνεχίζει να δοκιμάζεται, εμπεριέχει απειλές, καθώς γίνεται αναφορά σε αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πάντως, μαζί με την Ελλάδα και τη στήριξη που έχει από άλλες χώρες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξέτασε για πρώτη φορά και τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, γεγονός που αξιολογήθηκε ως δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. «Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της», αναφέρει η ανακοίνωση και αυτό προκάλεσε αναταραχή στις αγορές. Ειδικότερα, μέσα σε λίγα λεπτά προκλήθηκε πανικός, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο με την πρόφαση της «απειλής» και η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Είχε προηγηθεί και η έκτακτη σύσκεψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτζίογλου, με τους διοικητές όλων των τραπεζών της Τουρκίας, μια εξέλιξη που προκάλεσε κινητικότητα στους πολίτες, καθώς κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες για περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων κτλ. Ο κ. Καβτζίογλου, μετά τη σύσκεψη, τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας είναι ισχυρό και πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Τέλος, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει πως ο κ. Ερντογάν σε συνομιλία του με τα στελέχη του κόμματός του ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική της μείωσης των επιτοκίων και τους διαβεβαίωσε πως εντός 3-4 μηνών θα αρχίσει η βελτίωση της τουρκικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT