«Η μάχη δίνεται πλέον ψήφο ψήφο, πόρτα πόρτα». Ετσι περιέγραφε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος τα τελευταία μέτρα της κούρσας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Με ένα εκλογικό σώμα που αποτελεί σύνθετη εξίσωση ακόμη και για τους δημοσκόπους, αλλά και τις μετρήσεις να αποτυπώνουν σταθερά μια αμφίρροπη αναμέτρηση, τα επιτελεία των υποψηφίων μετρούν –και αναζητούν– αδιάκοπα δυνάμεις, ενώ παράλληλα (τουλάχιστον οι πέντε από τους έξι) ετοιμάζονται πυρετωδώς για το αποψινό ντιμπέιτ. Μια τηλεμαχία που σηματοδοτεί, έστω και χωρίς… απαρτία, την κορύφωση μιας ιδιόμορφης και ιδιαίτερα φορτισμένης προεκλογικής περιόδου.
Στρατηγικές και περιφέρειες – κλειδιά
Το κρίσιμο ερώτημα «πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν» στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα και ζυγίζεται εξονυχιστικά από όλες τις πλευρές.
Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο ισχυρότερη θα είναι η ώθηση της υποψηφιότητάς του. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο ίδιος μεσοβδόμαδα στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς και επιλογές δεύτερης Κυριακής», παραπέμποντας, δηλαδή, σε μια «στρατηγική πρώτου γύρου». Κατά κάποιες εκτιμήσεις, πάντως, έχοντας και κατά νου ότι είναι πιθανό στην αφετηρία του δεύτερου (εφόσον προκριθεί) να εκκινήσει από μειονεκτική θέση. Ως προς τις περιφέρειες στις οποίες ποντάρει, τα ισχυρά χαρτιά του τοποθετούνται στην Αχαΐα, ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ καταγράφει αξιοσημείωτη επιρροή και στην Κρήτη, παρότι στο παραδοσιακά «πράσινο» νησί εκτιμάται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σαφώς το πάνω χέρι.
Από εκεί και πέρα, ένα στοιχείο που ζυγίζεται είναι οι «διαρροές» προς τις συγγενείς δεξαμενές των Χάρη Καστανίδη και Παύλου Γερουλάνου. Ο πρώτος διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται, ενώ ο δεύτερος στην Α΄ Αθήνας, όπου τους περασμένους μήνες έτρεξε «παράλληλη» εκστρατεία με τις περιοδείες του ανά την επικράτεια. Ο κ. Παπανδρέου δεδομένα διαθέτει σημαντικούς πυρήνες και στις δύο περιφέρειες, ωστόσο θα ήταν σαφώς ισχυρότεροι χωρίς την παρουσία των δύο πρώην υπουργών του.
Ταυτόχρονα, ακουμπώντας και στο γεννηματικό μπλοκ, στο κάδρο εντάσσεται και ο Παύλος Χρηστίδης. Ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος πάντως κινείται ευρύτερα της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας, πέραν της Πελοποννήσου και της Αργολίδας από την οποία κατάγεται, ποντάρει αρκετά στην περιφέρεια και κυρίως σε Ηπειρο και Κυκλάδες.
Προπύργιο της πλευράς Ανδρουλάκη είναι, όπως προαναφέρθηκε, η γενέτειρά του Κρήτη, που σημειώνεται ότι στις τελευταίες εσωκομματικές ως περιφέρεια είχε αγγίξει ένα ποσοστό κοντά στο 20% της συνολικής συμμετοχής. Πέραν αυτού, σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής φαίνεται πως έχει προσθέσει δυνάμεις στα ποσοστά επιρροής του 2017, ενώ από το επιτελείο του αναδείκνυαν δύο ακόμη παραμέτρους.
Πρώτον, όπως λένε, η είσοδος του κ. Παπανδρέου στην κούρσα δεν οδήγησε σε σημαντικές μετατοπίσεις από το στρατόπεδό του προς τον πρώην πρωθυπουργό, όπως κάποιες εκτιμήσεις ανέμεναν.
Δεύτερον, πως η υποψηφιότητά του μπορεί να αντλήσει περαιτέρω ώθηση από τη λεγόμενη «βουβή ψήφο», δηλαδή από ψηφοφόρους που κινούνται σε αχαρτογράφητα δημοσκοπικά νερά. Το σκεπτικό αυτό πατάει άλλωστε και στη στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος κινείται σε επίπεδο ρητορικής ανάμεσα σε Παπανδρέου και Λοβέρδο, που εκφράζουν, κατά κάποιον τρόπο, τα δύο «άκρα» του προεκλογικού παζλ και απευθύνονται σε πιο «αποφασισμένα» εσωκομματικά ακροατήρια.
Mε «στρατηγική πρώτου γύρου» ο Γ. Παπανδρέου, στο «εθνικό ακροατήριο» απευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης επιχειρεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στους δύο.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Λοβέρδο, η δημοσκοπική εικόνα, αλλά και οι κινήσεις του ίδιου αποτυπώνουν με σαφήνεια την πρόθεσή του να στραφεί στο «εθνικό ακροατήριο», πέραν δηλαδή των τειχών της Χαρ. Τρικούπη.
Κατά κάποιες εκτιμήσεις, έτσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι οι μετρήσεις τον τοποθετούν πολύ κοντά ή και να προπορεύεται των δύο βασικών του αντιπάλων, παρότι, όπως λέγεται, η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον παλμό που εκπέμπει η στενή κομματική βάση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ο πρώην υπουργός έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής στέγης, να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ μιλάει σταθερά για μια διαδικασία που «θα τσακίσει τους μηχανισμούς»: μια έμμεση αιχμή που χρησιμοποιεί συχνά με αποδέκτες τους κ. Ανδρουλάκη και Παπανδρέου.
Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, ο «αστερίσκος» της ποσοτικής και –περισσότερο– της ποιοτικής συμμετοχής μπορεί να αποδειχθεί διπλά καθοριστικός για τη θέση που θα καταλάβει στις 5 Δεκεμβρίου.
Στις περιφέρειες που ποντάρει, κυρίαρχο ρόλο έχει ασφαλώς η Β΄ Αθήνας, όπου εκλέγεται βουλευτής από το 2000. Επιπλέον, η στήριξη της Εύας Καϊλή μπορεί να του προσφέρει σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι περιπτώσεις τριών βουλευτών που τάσσονται υπέρ του: της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Δυτική Αττική, της Χαράς Κεφαλίδου στη Δράμα και του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Αιτωλοακαρνανία.
Το υγειονομικό πλαίσιο
Στη σύνθετη εξίσωση της συμμετοχής, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράμετρος της πανδημίας. Αν πριν από έναν μήνα, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων και του φορτισμένου κλίματος από την αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά, οι προβλέψεις όλων μιλούσαν για πολύ αυξημένη προσέλευση σε σχέση με τις κάλπες του 2017, οι εσωκομματικές εκτιμήσεις είναι πλέον σαφώς πιο διστακτικές. Είναι γεγονός, πάντως, ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ πιο έντονο, όχι μόνο λόγω της καθόδου του κ. Παπανδρέου, αλλά και λόγω της εικόνας ανάκαμψης που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας προσδοκίες για αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο κορωνοϊός να αποτελεί έναν παντελώς άγνωστο παράγοντα, ως προς το πώς θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα, ωστόσο η υγειονομική παράμετρος προσθέτει μια επιπλέον οργανωτική πρόκληση για τη Χαρ. Τρικούπη. Ζήτημα αναβολής δεν τίθεται και δεν θα έρθει στο προσκήνιο, παρά μόνο σε περίπτωση lockdown, κάτι που προσώρας δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το σενάριο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει αποκλειστεί, ενώ το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε και το υγειονομικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί.
Τα περασμένα 24ωρα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότερο σενάριο ήταν να ψηφίσουν μεν και ανεμβολίαστοι πολίτες, αλλά με προσκόμιση αρνητικού rapid test 48 ωρών. Εν τέλει, ωστόσο, η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) το πρωί της Δευτέρας δεν έκανε λόγο για προϋποθέσεις, συνεπώς οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ, όπως θα ισχύει για τους άμεσα εμπλεκόμενους στη διαδικασία (εφορευτικές επιτροπές, εκπρόσωποι υποψηφίων κλπ).
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε:
- Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
- Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, απευθύνεται ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής.
Το ντιμπέιτ των «πέντε»
Το ζήτημα της αποψινής τηλεμαχίας (22.00 στην ΕΡΤ) πέρασε από χίλια κύματα και έπειτα από θυελλώδεις εσωκομματικές συνεδριάσεις και συνεχείς ζυμώσεις, τελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της κρατικής τηλεόρασης θα πραγματοποιηθεί απόντος ενός εκ των υποψηφίων, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν θα παραστεί ο κ. Παπανδρέου.
Οι πέντε, συνεπώς, συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν, με αλφαβητική σειρά και εντός 90 δευτερολέπτων, σε ερωτήσεις ισάριθμων θεματικών ενοτήτων.
Οι ενότητες θα αφορούν τη διαχείριση κρίσεων, την εξωτερική πολιτική, τη δημοκρατία και τους θεσμούς και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, ενώ θα υπάρξει και μια επιπλέον ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.
Το ντιμπέιτ θα συντονίσει η παρουσιάστρια του δελτίου της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ τις ερωτήσεις θα απευθύνουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας (ρ/σ ΣΚΑΪ), Γιώργος Κουβαράς (Action24) και Τάσος Παππάς («Εφημερίδα των Συντακτών»).