Πρέσβης Ισραήλ: Εξομάλυνση με Τουρκία, αλλά υπό όρους

Πρέσβης Ισραήλ: Εξομάλυνση με Τουρκία, αλλά υπό όρους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες αλλαγές στη ρητορική αλλά και στη χάραξη πολιτικής από την Αγκυρα, ήταν ένα από τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε την Πέμπτη ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ στις 7 Δεκεμβρίου και την τριμερή που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία), στον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο, κατά τον κ. Αμράνι, δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες: πρώτον, οι δύο ηγέτες (Μητσοτάκης και Ναφτάλι Μπένετ) να γνωριστούν καλύτερα και, δεύτερον, να ενισχύσουν την υφιστάμενη σχέση με το βλέμμα στο μέλλον. Ο κ. Αμράνι σημείωσε ότι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Ισραήλ είναι ότι η πεντάωρη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι η μοναδική που επιτράπηκε για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς όλες οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν για τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναφέρθηκε στην αξία που έχει η Ελλάδα ως «συγκολλητική ουσία» που θα φέρει πολλές χώρες από την περιοχή μαζί, ενώ έκανε και αρκετές αναφορές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια τετραμερής τον περασμένο Απρίλιο στην Κύπρο. Σημείωσε το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΑΕ και για το Ισραήλ, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια απόκτησης του λιμανιού της Χάιφας, αλλά και την αγορά του 22% του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ταμάρ» από εμιρατινά κεφάλαια. Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αμράνι επικρότησε πλήρως τον σχεδιασμό μετατροπής της Αιγύπτου σε κόμβο για τη Μέση Ανατολή και της Ελλάδας σε κόμβο για την Ευρώπη.

Το μήνυμα του Ισραήλ μέσω του πρέσβη του στην Αθήνα – Στις 7 του μηνός η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Αμράνι έκανε αναφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με διάφορες χώρες της περιοχής, έπειτα από μια πολυετή πορεία επιδείνωσης λόγω της στάσης της Αγκυρας. «Αυτές οι προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά πρέπει να τις ακολουθήσει μια αλλαγή σε συμπεριφορά και στην άσκηση πολιτικής», σημείωσε ενδεικτικά. Ως προς τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη να αρθεί η «υποστήριξη» της Αγκυρας σε διάφορες ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες. «Εξαρτάται περισσότερο από την Τουρκία και λιγότερο από το Ισραήλ», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η σχέση της χώρας του με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι διακριτή και δεν εντάσσεται σε κάποιο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Για την κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Αμράνι εκτίμησε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η νομισματική κρίση μπορεί να σημάνει και αλλαγή γενικότερης πολιτικής από την Αγκυρα.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις διάφορες αμυντικές συμφωνίες (Βάση Καλαμάτας, βλήματα Rampage, Spike/NLOS κ.λπ.) λέγοντας ότι υπάρχει πάντα περιθώριο και για άλλες. Ωστόσο, σημείωσε ότι «είμαστε σοβαρά ανοιχτοί να συνεργαστούμε στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), κάτι που αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική άμυνα, την οικονομία και την επιστήμη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT