Πώς βλέπουν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ τη σφήνα ΚΙΝΑΛ

Πώς βλέπουν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ τη σφήνα ΚΙΝΑΛ

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η αποτίμηση των κομμάτων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βάζουν νέες παραμέτρους στο πολιτικό σκηνικό, καθώς καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των μετρήσεων μια σαφής άνοδος του Κινήματος Αλλαγής μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, που βρίσκεται σε όλες τις περιπτώσεις με διψήφιο ποσοστό. Για να φανεί βεβαίως εάν αυτό το ποσοστό θα παγιωθεί πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην περίοδο του μέλιτος, όπου ένα νέο πρόσωπο έχει μπει στο πολιτικό σκηνικό και λόγω της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Τα κόμματα ωστόσο ήδη κάνουν την πρώτη αποτίμηση.  

Στην κυβέρνηση διαβάζουν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις και τις αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων. Κοινός τόπος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τουλάχιστον στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται άμεσα από την εκλογή Ανδρουλάκη, καθώς αυτή αφορά περισσότερο την κεντροαριστερή πολυκατοικία. Δημοσκοπήσεις άλλωστε που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως το ΚΙΝΑΛ έχει λαμβάνειν από τον ΣΥΡΙΖΑ, που η βάση του αποτελείται από παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και λιγότερο από τη Ν.Δ. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν στην «Κ» πως το νέο σκηνικό «αφορά τους δυο τους», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους». Και πράγματι στην κυβέρνηση παρότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ασχολούνται περισσότερο με τη μεγάλη εικόνα που είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Μπροστά υπάρχει ένα τρίμηνο-φωτιά. Η πανδημία επανακάμπτει και ο Ιανουάριος προβλέπεται δύσκολος με κορωνοϊό και ενεργειακή κρίση μαζί. Στόχος είναι η διαχείριση των επόμενων μηνών να μην επιφέρει κάποιο πλήγμα στην κυβέρνηση. Εάν επιτευχθεί αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο κάβος θα έχει ξεπεραστεί και η κρίσιμη μαγιά των κεντρώων ψηφοφόρων θα παραμείνει στη Ν.Δ.  

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας έκανε την πρώτη του διαγραφή βουλευτή ύστερα από 13 χρόνια στην αρχηγία, υπό την «πίεση» της ανόδου Ανδρουλάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενο πως η άνοδος του ΚΙΝΑΛ τους έχει προβληματίσει εντόνως καθώς τους αφορά άμεσα. Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην έχουν απλά ένα μικρό κόμμα που θα θέλουν τη στήριξή του για να γίνουν και πάλι κυβέρνηση, αλλά έναν εν δυνάμει συγκάτοικο που αναζητεί την αυτονομία του και απειλεί με επαναπατρισμό κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας έκανε την πρώτη του διαγραφή βουλευτή ύστερα από 13 χρόνια ως αρχηγός, λίγες ημέρες αφότου αφουγκράστηκε την ανάσα του ΚΙΝΑΛ.

Η πρώτη γραμμή άμυνας του κ. Τσίπρα είναι να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε τέτοιο σημείο, που φύσει και θέσει δεν θα μπορεί να ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτή η τακτική ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως αποτελεί συνταγή επιτυχίας, καθώς αρκετές μετρήσεις δείχνουν πως η ακραία πόλωση δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα τον περιθωριοποιεί.  

Οσον αφορά το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής, αυτή τη στιγμή έχει σαφώς αποκτήσει έναν αέρα στα πανιά του, που μένει να φανεί πώς θα τον διαχειριστεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πως έχει πέραση στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, ενώ σε αρκετές μετρήσεις προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα. Στα πλεονεκτήματά του αυτή τη στιγμή είναι πως αποτελεί τον πιο άγνωστο πολιτικό αρχηγό. Τούτο όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Σύντομα, μόλις οι θέσεις του θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται είτε θα παγιώσει την άνοδό του είτε θα τη χάσει. Συνεπώς, το στοίχημα για τη Χαρ. Τρικούπη είναι προγραμματικό. Αυτή τη στιγμή, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες που θεωρείται πως θα παγιώσουν το κόμμα ψηλά: σοβαρή και δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT