Κύπρος: Επιστροφή Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ

Μετά την παραίτηση Χριστοδουλίδη, που πυροδοτεί σημαντικές αλλαγές στην Κύπρο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποβολή παραίτησης του Νίκου Χριστοδουλίδη από το υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Πρώτα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του Νίκος Χριστοδουλίδης αποχωρεί από το υπουργικό σχήμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τον διορισμό στη θέση του του έμπειρου πολιτικού και προκατόχου του Νίκου Χριστοδουλίδη, Ιωάννη Κασουλίδη. Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με άλλη τακτική

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναλαμβάνει χωρίς περίοδο χάριτος, δεδομένου ότι την επόμενη μέρα αναχωρεί για τη Γαλλία, ούτως ώστε να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η «Καθημερινή Κύπρου» είχε αποκαλύψει από τον περασμένο μήνα ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης βολιδοσκοπήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εν λόγω θέση. Στο πλαίσιο, ωστόσο, της συμφωνίας φέρεται να τέθηκε το ζήτημα αλλαγής τακτικής στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Δεν αποκλείεται συνεπώς, μέχρι και τη λήξη της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη, να υπάρξει άλλη τακτική στο πώς χειρίζεται η Λευκωσία το Κυπριακό, είτε σε ό,τι αφορά τη ρητορική είτε σε πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζεται πως ο Ιωάννης Κασουλίδης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Αρνήθηκε τον επαναδιορισμό του το 2018, καθώς, όπως είπε, είχε κλείσει για τον ίδιο ο πολιτικός του κύκλος. Η επιστροφή του, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, εκτός του ότι συνδέεται με μια προσπάθεια αλλαγών στην εξωτερική πολιτική, είναι και αποτέλεσμα μιας κίνησης για να εκτονωθεί η κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η εσωκομματική κρίση στον ΔΗΣΥ και η έντονη φημολογία ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη οδήγησαν τελικώς στην αποχώρηση του τελευταίου από το υπουργικό σχήμα.

Αφορμή της κρίσης στο κυβερνών κόμμα αποτελεί το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενδιαφέρονται για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, και κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη αν θέλει να κατέλθει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές να το κάνει μέσα από τα συλλογικά σώματα του ΔΗΣΥ και όχι ως ανεξάρτητος υποψήφιος, όπως άλλωστε εδώ και καιρό φημολογείται. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε δημοσκόπηση της «Καθημερινής Κύπρου» παρουσιάζεται ως ο δημοφιλέστερος των πολιτικών προσώπων που μπαίνουν στο τραπέζι για τις προεδρικές εκλογές, με ερείσματα και σε άλλα κόμματα, και αυτό φαίνεται να ενισχύει τις όποιες σκέψεις του για ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε βεβαίως πως αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέσει υποψηφιότητα, ο ίδιος θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και θα κινήσει τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο κόσμος σήμερα είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, σε κάθε πεδίο, σε κάθε επίπεδο. Και σε έναν ωκεανό γεμάτο καρχαρίες, δεν μπορεί να είσαι χρυσόψαρο», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου φωτογραφίζοντας ως χρυσόψαρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την εν λόγω κίνηση αλλά και έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφασή του να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς, όπως είπε, μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων επηρεάζουν το έργο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, προσθέτοντας πως σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΔΗΣΥ. «Η κυπριακή κοινωνία», κατέληξε, «δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT