ΣΥΡΙΖΑ: Αδρανεί η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Αδρανεί η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το Μαξίμου είναι εγκλωβισμένο μέσα στο κύμα ακρίβειας που αναμένεται να κατακλύσει την αγορά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση, όπως κάνει εδώ και μήνες, επιμένει να αδρανεί». Στην Κουμουνδούρου συνδέουν την πανδημία με τις ανατιμήσεις, τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος επιτέθηκε στην Ηρώδου Αττικού και για τις διαφορετικές δηλώσεις υπουργών: «Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Σε λιγότερο από μία ώρα τούς είχε διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών», σημείωσε. Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν:

• Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

• Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα.

• Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.

• Εντατικούς ελέγχους.

Η Κουμουνδούρου προτείνει δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

• Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο Π.Σ. η «Αυγή»

Στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η «Αυγή». Χθες συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο και τέθηκε στο τραπέζι (όχι ομόφωνα) το ενδεχόμενο αναστολής της καθημερινής έκδοσης. Σε αυτό το ενδεχόμενο είχε αναφερθεί ο Αγγελος Τσέκερης, που με μια ανάρτηση στο Facebook ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεύθυνση της εφημερίδας: «Τους αναγνώστες τούς κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση απλά δεν υπάρχουν».

Το Plan B περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της εφημερίδας σε επίπεδο προσωπικού. Μάλιστα αυτή η πρόταση φέρεται να ακούστηκε στη χθεσινή σύσκεψη από κορυφαίο μέλος του οργάνου, κατά πόσο δηλαδή θα μπορούσε το καθημερινό φύλλο να σωθεί αν γίνονταν κάποιες στοχευμένες απολύσεις. Η πλειοψηφία υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν πιο δραστικές ενέργειες για την οικονομική εξυγίανση. Αλλωστε είναι ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, που όμως έως τώρα δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησαν να ενταχθούν μόνο 14 εργαζόμενοι.

Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου, περνώντας στην αντεπίθεση σε σχέση με φήμες που κυκλοφόρησαν για «λουκέτο» στην εφημερίδα, σημείωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που δεν χρωστά σε καμία τράπεζα και συμπλήρωναν: «Προς απογοήτευση όσων πανηγυρίζουν, τις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το Δ.Σ. της εφημερίδας θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της».

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, ανακοίνωσαν πως είναι αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. Εισήγηση για την «Αυγή» θα κάνουν σήμερα στο Π.Σ. ο γενικός διευθυντής των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αρβανίτης και το μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας Γιάννης Δρόσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT