Mε διαφορετικά πορίσματα στην Εξεταστική

Mε διαφορετικά πορίσματα στην Εξεταστική

Με την κατάθεση των πορισματικών εκθέσεών τους, τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, συγγράφουν από χθες τον επίλογο των εργασιών της.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Με την κατάθεση των πορισματικών εκθέσεών τους, τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, συγγράφουν από χθες τον επίλογο των εργασιών της. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα σχετικά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν σε συνεδρίαση που προσδιορίστηκε για το πρωί της προσεχούς Τρίτης 18 Ιανουαρίου.

Βάσει του κανονισμού, ως πόρισμα της επιτροπής θα θεωρηθεί εκείνο της πλειοψηφίας, με όσα υπόλοιπα κείμενα απλώς να επισυνάπτονται. Στη συνέχεια θα δοθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, σημαίνοντας και το τυπικό τέλος της Εξεταστικής, προκειμένου να προσδιοριστεί ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτησή του από την Ολομέλεια.

Οπως αναμενόταν από την εξέλιξη των εργασιών της επιτροπής, αλλά και όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν σε περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών, τα κόμματα δεν καταλήγουν σε κοινό πόρισμα, με την κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανίζονται με απολύτως αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα.

Κατατέθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για την υπόθεση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

«Κατέπεσαν παταγωδώς όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μοναδικός της στόχος ήταν η πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη πολιτικών αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να υφίσταται όχι μόνον η ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά αυτή ακόμη η ύπαρξη νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων», επισημαίνουν στο κείμενό τους οι βουλευτές της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Συμπερασματικά, απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις».

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο ακόμα και για προοπτική αναζήτησης ποινικών ευθυνών: «Δεν προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες ή απλές παραβάσεις υπηρεσιακών κανόνων εκ μέρους κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων», τονίζεται και ζητείται η «διαβίβαση όλων των στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Επικριτικό έναντι της πλειοψηφίας, το ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων υποστηρίζει όσον αφορά την υπόθεση των ΜΜΕ πως «δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στην τελική κατάρτιση του καταλόγου των επιλεγέντων ΜΜΕ». Για το ΚΚΕ «προκύπτουν τουλάχιστον σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την ουσία των ερευνώμενων πράξεων». Από την πλευρά της Ελλ. Λύσης έως χθες αργά το απόγευμα δεν είχε γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο των θέσεών της, ενώ το ΜέΡΑ25, ως γνωστόν, είχε αποχωρήσει από τις εργασίες της Εξεταστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT