Θεωρείο: Μυστική μέτρηση για τους Πράσινους 

Θεωρείο: Μυστική μέτρηση για τους Πράσινους 

Οι Πράσινοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτόνομη παρουσία, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, για να εξετάσει το ίδρυμα τι απήχηση έχει η πράσινη πολιτική στην Ελλάδα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική μέτρηση για τους Πράσινους 

Οι Πράσινοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτόνομη παρουσία, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, για να εξετάσει το ίδρυμα τι απήχηση έχει η πράσινη πολιτική στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά –για τους Πράσινους– καθώς, όπως φαίνεται, οι Ελληνες πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτόνομα τον χώρο αυτό, αλλά μόνο ως συμπλήρωμα του παραδοσιακού διπόλου «αριστερά – δεξιά».  

Καπέλωμα από ΣΥΡΙΖΑ  

Με βάση την έρευνα, θεωρώ πολύ δύσκολη την αυτόνομη κάθοδό τους στις εκλογές. Οπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, το πιθανότερο σενάριο είναι το καπέλωμα των Οικολόγων – Πρασίνων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη που κινούνται προς Ανδρουλάκη, χωρίς πάντως ο χώρος να δείχνει πως μπορεί να αναπτύξει κάποια δυναμική αυτόνομη.

Οριστικά εκτός ο Μπογδάνος  

Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο επιστροφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Ν.Δ., όπως μου λένε έγκυρες κυβερνητικές πηγές. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, απελευθερώνεται μία θέση βουλευτή στην Α΄ Αθηνών και δεύτερον, πως ο ίδιος μπορεί να κινηθεί πλέον κατά το δοκούν. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν αποδέχθηκε προσφάτως δύο προτάσεις συνεργασίας, μία από τον Εμφιετζόγλου και μία από τους Τζήμερο και Κρανιδιώτη, καθώς θεωρεί πως ο χώρος δεξιά της Ν.Δ. για να έχει τύχη θα πρέπει να ενωθεί. Και τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.  

Συμμαχία Σπανάκη – Δένδια 

Βιβλίο ετοιμάζει ο «γαλάζιος» βουλευτής του νοτίου τομέα της Αττικής Βασίλης Σπανάκης για την τουρκική οικονομία. Ο συμπαθής πολιτικός μάλιστα σχεδιάζει να γίνει η παρουσίασή του κάτι σαν πολιτική συγκέντρωση σε μεγάλο χώρο των νοτίων προαστίων και θέλει να τον προλογίσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Οι δυο τους άλλωστε έχουν συμμαχία από τις προηγούμενες εκλογές, με τον βουλευτή να πίνει νερό στο όνομα του υπουργού.  

Το παράδειγμα της Δόμνας Μιχαηλίδου 

Είδα τη Δόμνα Μιχαηλίδου να κάνει τα εγκαίνια στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) του Δήμου Τρίπολης. Η υφυπουργός πήγαινε και μίλαγε σε ένα ένα στα παιδιά, τους ρωτούσε το όνομά τους και τους συστηνόταν η ίδια. Ως γνωστόν, η Μιχαηλίδου δεν είναι βουλευτής και αν γίνει, δεν θα είναι σίγουρα βουλευτής Αρκαδίας. Μπήκε όμως στη διαδικασία να περάσει μια ολόκληρη μέρα στο Κέντρο της Τρίπολης. Το επισημαίνω αυτό για να γίνει αντιληπτό το «μειονέκτημα» κατά πολλούς του Μητσοτάκη να θέλει στο υπουργικό του στελέχη που δεν κυνηγάνε μόνο τον σταυρό, αλλά κάνουν και τη δουλειά.  

Θεωρείο: Μυστική μέτρηση για τους Πράσινους -1

Τηλεδιάσκεψη με πρέσβεις 

Τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις της Ελλάδας που υπηρετούν στο εξωτερικό θα έχει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και η βούληση του Μαξίμου είναι η συγκεκριμένη «συνεδρίαση» να γίνει θεσμός μία φορά τον χρόνο. Παρούσα θα είναι και όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και ο στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων και η οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων με τους διπλωμάτες μας στο εξωτερικό.  

Συνδετικός κρίκος  

Σε έναν από τους πιο χρήσιμους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη εξελίσσεται ο Βαγγέλης Τσόγκας. Ο επικοινωνιολόγος έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς και σήμερα ως συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ατύπως και ως συνδετικός κρίκος της ηγεσίας με τους πρώην πελάτες του.  

Ασπίδα στον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται πως και σε αυτό το κύμα της πανδημίας λείπει η δημόσια παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα που όταν ήταν στο προσκήνιο δεν υπήρχε πολυφωνία και αυτή η βαβέλ που επικρατεί σήμερα. Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει με τον καθηγητή συνεχή επικοινωνία, ο κ. Τσιόδρας έχει επιλέξει να μη βγαίνει πια στα ΜΜΕ και ούτε πρόκειται να το κάνει επιλέγοντας να μείνει εκτός δημοσιότητας, αποτέλεσμα των πολλών προσωπικών επιθέσεων που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα. 

Αρση μέτρων 

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί και σε άρση των μέτρων. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να δούμε την επιστροφή της μουσικής και από αρχές Φεβρουαρίου την πλήρη άρση των συλλογικών μέτρων σε εστίαση και πολιτισμό. Αυτά που δεν θα αρθούν –και δεν πρέπει να αρθούν– είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και τα αντισηπτικά.  

Στοπ στο τάισμα  

Ιδιαίτερα κακομαθημένος μου λένε πως έχει γίνει τελευταία ο σκύλος του Μεγάρου Μαξίμου, ο γνωστός Πίνατ, καθώς οι πάντες στο κτίριο τον ταΐζουν με αποτέλεσμα να αναζητά συνεχώς φαγητό. Δεν τολμά να περάσει άνθρωπος από δίπλα του και τον κυνηγά. Αποτέλεσμα να πει σε όλους ο Μητσοτάκης πως τα τυχερά του Πίνατ κομμένα, καθώς δεν θα τον ταΐζουν όλοι.  

Στη Χίο  

Οι πληροφορίες μου από τη Χίο λένε πως ο Κωστής Μουσουρούλης ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στο –ταλαιπωρημένο– νησί. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε θα έχει ενδιαφέρον η μάχη του με τον Νότη Μηταράκη, καθώς αντιπροσωπεύουν τελείως διαφορετικές πολιτικές σχολές.  

Το καταστατικό της Ν.Δ.

Ολο και περισσότεροι συζητούν πως στις επόμενες εκλογές πρέπει η Ν.Δ. να θέσει όριο ηλικίας στα ψηφοδέλτιά της. Η πρόταση υπάρχει πάνω στο τραπέζι και το θέμα είναι εάν και πώς θα υλοποιηθεί. Το καταστατικό της Ν.Δ. δεν προβλέπει κάτι τέτοιο πάντως, και εάν προχωρούσε η υλοποίηση του σχεδίου –κάτι που θα διευκόλυνε και τον Μητσοτάκη– θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή οικειοθελών αποχωρήσεων προς χάριν νεότερων γενεών. Ο πρωθυπουργός πάντως έδειξε τον δρόμο τοποθετώντας γραμματέα του κόμματος έναν 32χρονο, τον Παύλο Μαρινάκη. Δεν ξέρω αν το μήνυμα ελήφθη από τους γηραιότερους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT