ΗΠΑ: «Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Κρήτης αντί του EastMed

ΗΠΑ: «Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Κρήτης αντί του EastMed

«Παράθυρο» για την κατασκευή μικρότερων σε έκταση αγωγών, όπως ένας αγωγός Αιγύπτου – Ελλάδας μέσω Κρήτης, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για την κατασκευή μικρότερων σε έκταση αγωγών φυσικού αερίου, όπως ένας αγωγός Αιγύπτου – Ελλάδας μέσω Κρήτης, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σώκου, ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως διαμήνυσε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν τώρα την στήριξή τους από τον EastMed, απάντησε ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να μπορούν να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Ερντογάν: Δεν «βγαίνει» ο EastMed

Επιχαίροντας για τη διαφαινόμενη άρση της αμερικανικής υποστήριξης στο project του EastMed o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε νωρίτερα σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

«Αυτό δεν είναι ένα έργο (EastMed) που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Έκαναν όλες τις αναλύσεις κόστους για αυτό, είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί για το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα της τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο. Δεδομένου ότι οι αναλύσεις κόστους αυτού δεν απέδωσαν, απέσυρε την υποστήριξή της λέγοντας ότι “δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί”. Τελικά, τι είναι αυτό για το οποίο συζητείται πάντα εδώ; (Ότι) αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα

Ο αγωγός EastMed και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας – Τι λέει για EastMed

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT