«Φουντώνει» τα εκλογικά σενάρια η ακραία πόλωση

«Φουντώνει» τα εκλογικά σενάρια η ακραία πόλωση

Οι εκτιμήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – «Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023», ανέφερε ο Γ. Οικονόμου.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλωση του κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, τα τηλεοπτικά σποτ, οι τελευταίες παροχές, οι διαρροές για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και Δημόσιο το 2023, αλλά και το γεγονός ότι η Ν.Δ. θα συμπληρώσει το καλοκαίρι τρία χρόνια στην εξουσία, έχουν δώσει ένα έντονο προεκλογικό άρωμα στο 2022. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έλεγαν «όχι» αν οι συνέπειες του κύματος της ακρίβειας οδηγούσαν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα να στηρίξουν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέφερε το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις. Μοναδική λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή». Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «διέβη τον Ρουβίκωνα», γυρισμός δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι ποιος θα εγκλωβιστεί στο αίτημα των εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση που μπορεί να υποχρεωθεί να το επαναλαμβάνει για σχεδόν ενάμιση χρόνο ή η Ν.Δ. η οποία θα κατηγορείται πως φοβάται τη δοκιμασία της απλής αναλογικής; Νέος παράγοντας στην εξίσωση είναι το ΚΙΝΑΛ, που δεν θα έλεγε «όχι» στην εξαργύρωση τόσο των καλών ποσοστών που του δίνει η φρεσκάδα της νέας ηγεσίας όσο και της κινητικότητας που υπάρχει στον χώρο του Κέντρου.

Κανένα περιθώριο για πραγματοποίηση εκλογών πριν από τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης δεν αφήνουν στη «γαλάζια» παράταξη. «Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κυβέρνηση με όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν, είναι να υπάρχει τόσο απόλυτη και τόσο προσηλωμένη και στον χρόνο εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. Για το Μαξίμου είναι γεγονός πως η πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική είναι καθοριστική. Δεν θέλουν να δοθεί το μήνυμα της χαλαρής ψήφου, αντιθέτως να καταστεί σαφές πως οι δεύτερες κάλπες θα δώσουν την αυτοδυναμία στη Ν.Δ. Αυτό εξακολουθεί να είναι το μοναδικό ζητούμενο, χωρίς να λοξοκοιτούν προς συνεργασίες. «Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Εμείς πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Θα ζητήσουμε από τον κόσμο να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας σταθερής κυβέρνησης με βάση το πρόγραμμά μας, τις απόψεις μας και το έργο μας».

Η πανδημία κάνει ομιχλώδες το τοπίο των εκλογών ακόμα και αν ως δεύτερη σκέψη στην Ηρώδου Αττικού υπάρχει το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Οσοι στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, θα πόνταραν τα λεφτά τους στο φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείουν και στο ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεμίζει τα τελευταία κενά που υπάρχουν προκειμένου να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. «Η χώρα έσπασε το φράγμα των 22.000 θανάτων. Ο κόσμος συνωστίζεται ακόμη για να κάνει τεστ. Υπάρχουν καταγγελίες από οικογένειες ότι τις απογευματινές ώρες δεν λειτουργούν πολλές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ. Ολα αυτά συνθέτουν ένα πάρα πολύ δύσκολο σκηνικό για να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, είναι επιλογή του πρωθυπουργού. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποφασίσει, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες και θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT