Ενημέρωση, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το βράδυ της Δευτέρας η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε όλους τους ιατρούς – βουλευτές της Ν.Δ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, με θέμα τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον χώρο του ΕΣΥ. Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το «νέο ΕΣΥ» να αρχίσει να υλοποιείται με το πέρας της πανδημίας, ή έστω της ύφεσής της, όταν δηλαδή θα υπάρχει «καθαρό τοπίο» για αλλαγές που δεν επέτρεψε να γίνουν η σφοδρή υγειονομική κρίση.
Η κ. Γκάγκα, απευθυνόμενη στους βουλευτές – ιατρούς, έθεσε βασικούς άξονες, προαναγγέλλοντας επιτάχυνση των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, η αν. υπουργός μίλησε για τον νέο «χάρτη υγείας» που περιλαμβάνει αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των υγειονομικών δομών της χώρας σε πρωτοβάθμιο –δηλαδή τα Κέντρα Υγείας– και δευτεροβάθμιο –τα νοσοκομεία– επίπεδο. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και το σχέδιο διασύνδεσης των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων έτσι ώστε να υπάρξει επιστημονική υποστήριξη, ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών, υλοποίηση ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο Hub and spoke.
Αναβάθμιση υποδομών – Πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών – Επιλογή ειδικότητας με βάση τον βαθμό πτυχίου.
Δεύτερον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ιατρικές ειδικότητες προαναγγέλλοντας πως θα αλλάξει άρδην ο τρόπος που νέοι ιατροί θα επιλέγουν ειδικότητες έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές, αλλά και να συνδεθεί η ζήτηση με την προσφορά. Στα σχέδια του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση των αναγκών του συστήματος υγείας, που μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνει και ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιλογή των ειδικοτήτων από τους νέους αποφοίτους ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Για παράδειγμα, την περίοδο της πανδημίας υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει ίδια προσφορά σε ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψη με εκείνες που είναι υπερπλήρεις. Στον σχεδιασμό είναι να μπορεί ο απόφοιτος να έχει περισσότερες επιλογές ανάλογα τον βαθμό του. Εκείνος που αποφοιτά με άριστα θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ περισσότερων ειδικοτήτων από εκείνον που αποφοιτά με λίαν καλώς ή καλώς.
Τρίτον, η κ. Γκάγκα προανήγγειλε ενίσχυση με προσωπικό: όπως είπε, θα βγουν τον επόμενο μήνα προκηρύξεις 4.000 νοσηλευτών, 910 διοικητικού, παραϊατρικού και άλλου λοιπού προσωπικού και 700 ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Στους άμεσους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αναμορφωθεί το ΕΣΥ. Βασικός στόχος είναι η αναμόρφωση των κτιριακών υποδομών, είτε μέσω αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων κτιρίων είτε μέσω ανέγερσης νέων, ή με παρεμβάσεις και προσθήκες ορόφων. Στη λίστα του υπουργείου είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Θριάσιο» και η «Σωτηρία» στην Αθήνα, το «Παπαγεωργίου» και το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, τα Πανεπιστημιακά Πάτρας και Ηρακλείου που αποτελούν τα πρώτα στη σειρά νοσοκομεία όπου θα υλοποιηθούν οι παραπάνω παρεμβάσεις.
Το γεγονός πως η κ. Γκάγκα επέλεξε να μιλήσει στους βουλευτές – ιατρούς της Ν.Δ. για τις αλλαγές στο ΕΣΥ δείχνει πως η κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο επιζητεί τη στήριξη των βουλευτών και σε κάθε περίπτωση θέλει να υπάρξει γόνιμη συζήτηση πριν από τις τελικές αποφάσεις. Παρόντες ήταν σύνολο 12 βουλευτές: ο Κωνσταντίνος Μπλούχος, βουλευτής Καβάλας, ο Αθανάσιος Λιούπης, βουλευτής Μαγνησίας, ο Διονύσης Ακτύπης, βουλευτής Ζακύνθου, ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Ευβοίας, η Μαρία Κεφάλα, βουλευτής Ιωαννίνων, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής Καστοριάς, ο Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας, ο Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λαρίσης, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής Μαγνησίας, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, βουλευτής Σάμου, ο Γιώργος Βαγιωνάς, βουλευτής Χαλκιδικής και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης.