Επαφές με στόχο ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας με Πρίστινα

Επαφές με στόχο ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας με Πρίστινα

Σαφές μήνυμα ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι ο «νεο-οθωμανισμός» και η επιστροφή στον 19ο αιώνα εξέπεμψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κοσοβάρα ομόλογό του Ντόνικα Γκερβάλα-Σβαρτς.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σαφές μήνυμα ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι ο «νεο-οθωμανισμός» και η επιστροφή στον 19ο αιώνα εξέπεμψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κοσοβάρα ομόλογό του Ντόνικα Γκερβάλα-Σβαρτς. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση για αναβάθμιση του Γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα σε Γραφείο Συμφερόντων.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη βούληση των Αθηνών για διασύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ο κ. Δένδιας εκδήλωσε και τη δημόσια στήριξη της Αθήνας υπέρ της απελευθέρωσης θεωρήσεων για τους Κοσοβάρους  καθώς, όπως είπε, έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια που ορίζονται στον οδικό χάρτη. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επιπλέον σε «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Μάλιστα σημείωσε ότι Ελλάδα και Ε.Ε. ανησυχούν για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ πρόσθεσε πως «η άνοδος εθνικισμών, οι τάσεις αποσταθεροποίησης μιας πολύ εύθραυστης κατάστασης φαίνεται να απειλούν εκ νέου την περιοχή μας».

Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι ο «νεοοθωμανισμός», είπε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του από το Κόσοβο.

Οι αναφορές του κ. Δένδια περί νεοοθωμανισμού συνιστούν, βεβαίως, μια σαφέστατη αιχμή κατά της Τουρκίας και της προσπάθειάς της να ενισχύσει τις τάσεις αυτές στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αλβανία και Σερβία τις προηγούμενες ημέρες. Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει σήμερα ο κ. Δένδιας στην Κροατία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Γκόρντον Ράντμαν.

Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας. Η Ελλάδα στηρίζει, βεβαίως, τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ωστόσο την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνοσερβικών σχέσεων, οι οποίες εσχάτως έχουν περάσει από αρκετές δοκιμασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT